VIDEO „România este din nou alături de noi în vremuri dificile”. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Chișinău
Full Article 3 minutes read

VIDEO „România este din nou alături de noi în vremuri dificile”. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Chișinău

Președintele României Klaus Iohannis efectuează pe 16 martie o vizită oficială la Chișinău. Acesta susține o conferință de presă împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a menționat că țara noastră are nevoie de ajutor pentru a face față numărului mare de refugiați din Ucraina.

Republica Moldova și România au în desfășurare proiecte ambițioase. Din păcate, pe 24 februarie, ne-am trezit cu toții într-o lume sumbră. Ce se întâmplă în Ucraina este îngrozitor. Se pune presiune și pe R. Moldova, avem nevoie de partenerii noștri pentru a le depăși”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a adresat un mesaj de mulțumire pentru omologul său: „România este din nou alături de noi în vremuri dificile”, a menționat aceasta.

Maia Sandu s-a referit și la cererea R. Moldova de aderare la UE: „Mizăm pe susținerea României pentru acceptarea cererii R. Moldova. Solicităm sprijinul României pentru acceptarea produselor moldovenești pe piața europeană, care nu mai pot intra pe piața ucraineană, rusă sau belarusă. Va constitui un sprijin direct și semnificativ pentru agricultori”.

La rândul său, președintele României a menționat că discuția de astăzi s-a concentrat pe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

România și R. Moldova, ca vecini, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față tuturor efectelor. Am venit cu un mesaj puternic: România este alături de R. Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați. Pe lângă România, alături de dvs se află, solidar, toate statele comunității noastre europene și euro-atlantice”, a declarat Iohannis.

Președintele României a mai spus că, la Suceava, din 9 martie, este operaționalizat un centru logistic care vizează colectarea și transportarea donațiilor în sprijininul Ucrainei. Acesta ar putea folosit și pentru direcționarea asistenței către R. Moldova.

Am discutat și pe tema energetică. Am asigurat-o pe dna președintă Maia Sandu de sprijinul nostru în acest proces complex și vital. România face eforturi concrete, nu doar în cadrul UE, pentru a găsi soluții viabile în interesul R. Moldova”, a adăugat Klaus Iohannis.

Tot astăzi, la Chișinău a ajuns un nou lot de ajutoare umanitare, donat de România pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova. Cele 55 de tone de produse alimentare și non-alimentare se adaugă celor 17 tone donate în urmă cu două săptămâni. Acestea includ produse alimentare, produse de igienă, haine, jucării și paturi.

Vizita precedentă efectuată de președintele României la Chișinău a avut loc pe 27 august 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: