(LIVE) Planurile SUA privind Moldova. Secretarul de stat Antony Blinken, declarații de presă alături de Maia Sandu
Full Article 2 minutes read

(LIVE) Planurile SUA privind Moldova. Secretarul de stat Antony Blinken, declarații de presă alături de Maia Sandu

Președinta Maia Sandu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, fac declarații de presă. Anterior, Departamentul de Stat al SUA a raportat că vizita lui Blinken în țara noastră are drept scop reafirmarea sprijinului Statelor Unite ale Americii pentru progresele înregistrate de Moldova în procesul de aderare la UE și securitatea energetică. NM transmite în direct conferința de presă a celor doi oficiali. 

***

Precizăm că aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice. Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: