(VIDEO) Protest în fața Parlamentului. Sindicaliștii cer premii anuale pentru bugetari
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Protest în fața Parlamentului. Sindicaliștii cer premii anuale pentru bugetari

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat un protest în fața Parlamentului. Sindicaliștii cer deputaților să nu voteze amendamentele avizate de Guvern la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, prin care bugetarii vor fi lipsiţi de premiile anuale. Pe 6 decembrie, documentul urmează să fie votat de Parlament în lectura a doua.

Manifestanții au scandat „Cerem premiul anual!”, „Educația este prioritatea națională” și „Nu lezați drepturile bugetarilor!”. Ei au adus pancarte cu mesajele „Cerem acordarea premiului anual pentru rezultatele anilor 2020 și 2021”.

„Suntem aici pentru a ne revendica niște drepturi asigurate prin lege. În acest an am muncit cel mai mult în stradă, onoare și respect medicilor. Ca la sfârșitul anului, ei să nu beneficieze de acest drept – premiul anual, care constituie între 5 și 8 mii de lei. Oare un stat de drept nu poate să ofere acest omagiu acestor oameni?”, s-a întrebat o manifestantă.

Nadejda Buruiană, din satul Drăgușenii Noi, raionul Hâncești menționat că îi este rușine pentru faptul că este nevoită să participe la protest, pentru a cere ceea ce i se cuvine: „Ca o miloagă cer ceea ce ni se cuvine. O fac din numele vostru – educatori, învățători și profesori. Stimată guvernare, știți bine cine v-a învățat a scris și socoti, a deosebit frumosul de urât, greul de ușor. Nouă ne este și greu și urât. Deșteptați-vă și gândiți-vă și la noi, optimiștii care au rămas pe tărâmul educației. Dacă odată ne permiteam din salariu să ne cumpărăm palton, cizme și lemne de foc – acum, din leafa actuală – ori cizme, ori lemne. Nemaivorbind de medicamente. Cât de greu, neajutorați și neusținuți suntem în viața de la sat. Ni se taie și ultima bucățică de la gură. Rușine! Noi nu cerem mult, cerem o părticică mică, ceea ce este al nostru”.

Conform amendamentelor avizate de Guvern la politica bugetar fiscală pentru anul viitor, bugetarii sunt lipsiţi de prime pentru anul trecut şi riscă să nu le poată ridica pe cele pentru anul 2021. Potrivit sindicatelor, decizia a fost luată de executiv, deşi în Legea bugetului de stat, votată în 19 noiembrie în prima lectură, era prevăzută acordarea primelor.

Sindicaliștii susțin că lipsirea bugetarilor de premiul anual va afecta puterea de cumpărare a populaţiei. Asta, în condiţiile în care, în acest an, salariile au fost majorate cu 5,9%, iar preţurile au crescut cu 8,2%. Manifestanții cer Guvernului şi Parlamentului să identifice resursele necesare pentru acordarea premiilor anuale pentru cei peste 150 de mii de bugetari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: