LIVE Protestul „tractoarelor”. De ce fermierii au lăsat câmpurile goale și au venit în capitală?
Full Article 3 minutes read

LIVE Protestul „tractoarelor”. De ce fermierii au lăsat câmpurile goale și au venit în capitală?

Fermierii, împreună cu tehnica lor agricolă au ajuns deja în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Aceștia au început acțiunea de protest. Directorul Asociației Forța Fermierilor Alexandr Slusari a declarat că cea mai mare revendicare sunt oferirea compensațiilor pentru agricultorii mici și mijlocii.

„Principala revendicare ține de alocarea compensațiilor. Compensațiile pentru prima grupă măcar, acele 3000 lei per hectar. Noi am fost la Guvern ieri, am discutat cifrele. Guvernul ne-a dat dreptate, au spus că cifrele noastre sunt corecte. Este evaluarea FAO, a făcut estimările. Conform estimărilor, într-adevăr situația este dramatică. (…) Domnul ministru (ministrul Agriculturii Vasile Bolea – n. r.) s-a dus la Bruxelles. În mare parte, să vocifereze calculele noastre și o să ceară acolo bani de la Uniunea Europeană fonduri europene”, a spus Slusari.

Reprezentantul fermierilor a declarat că este regretabil faptul că lucrările pentru obținerea fondurilor pentru compensații nu au început mai devreme.

„Unicul lucru care nu este clar pentru noi este de s-a pierdut atâta timp. Noi am vorbit încă în septembrie să fie adresare către fonduri europene. După fonduri externe către parteneri externi. Din păcate, n-am fost auziți. Iată cu mare întârziere, ieri, Guvernul ne-a dat dreptate. Revendicarea cu compensații este una de bază, care poate salva fermierii mici și mijlocii de la faliment. Celelalte, la fel, sunt importante. Sunt legate de achitarea datoriilor la subvenții, legat și de ordinea cu Portul Giurgiulești. Dar cea mai mare problemă este alocarea acestor compensații. Noi cu nerăbdare așteptăm revenirea domnului ministru de la Bruxelles”, a spus acesta.

LIVE Protestul „tractoarelor”. De ce fermierii au lăsat câmpurile goale și au venit în capitală?

NewsMaker

LIVE Protestul „tractoarelor”. De ce fermierii au lăsat câmpurile goale și au venit în capitală?

NewsMaker

LIVE Protestul „tractoarelor”. De ce fermierii au lăsat câmpurile goale și au venit în capitală?

NewsMaker

Ce vor fermierii?

„Forța Fermierilor” cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente, printre care:

  • alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
  • restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.

Asociația Forța Fermierilor a anunțat, în dimineața de 19 iunie, că agricultorii din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina au pornit cu tehnica agricolă înspre capitală. La acțiune participă circa 200 de unități agricole.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: