Louis Vuitton, acuzat că a inclus în colecție o ie românească, fără recunoașterea originii. Prețul exorbitant cu care e vândută
Full Article 3 minutes read

Louis Vuitton, acuzat că a inclus în colecție o ie românească, fără recunoașterea originii. Prețul exorbitant cu care e vândută

Renumitul brand francez Louis Vuitton ar fi utilizat fără acord și creditare ornamente specifice iei din zona etnografică Mărginimea Sibiului, România, pentru hainele din cea mai recentă colecție. Mai mult, una dintre bluze seamănă în întregime cu portul. ONG-ul La blouse roumaine a demarat o campanie pe Facebook în încercarea de a obține recunoașterea originii bluzei respective. Zeci de persoane au publicat fotografii în care ei sau rudele lor poartă ii din Mărginimea Sibiului. 

Recent, Louis Vuitton și-a prezentat noua colecție – LV by the pool. Aceasta include, printre altele, articole vestimentare, accesorii, încălțăminte, genți, parfumuri, curele și veselă.

Noua colecție Louis Vuitton include și piese vestimentare cu ornamente specifice portului din Mărginimea Sibiului. Iar una dintre bluze seamănă în întregime cu ia din Mărginimea Sibiului.

Potrivit site-ului casei de modă, prețul bluzei din noua colecție este 6 550 de euro.

Louis Vuitton, acuzat că a inclus în colecție o ie românească, fără recunoașterea originii. Prețul exorbitant cu care e vândută

screenshot

Pe 2 iunie, ONG-ul La blouse roumaine a anunțat că Louis Vuitton a utilizat ia din Mărginimea Sibiului pentru noile sale haine fără a menționa sursa originală. Astfel, ONG-ul a demarat o campanie în încercarea de a obține recunoaștere din partea brandului.

Dragi comunități din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Țara Făgărașului, Argeș, Sudul și Centrul Transilvaniei și orice persoană, colecționar, artizan și simplu iubitor, iubitoare a cămășii și portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniți în noua campanie „Give Credit” (A da recunoaștere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămășii de Mărginime in noua colecție 2024, fără menționarea originii și acordul păstrătorilor de zestre culturală”, se arată într-o postare a La blouse roumain de pe Facebook.

Astfel, oamenii au fost îndemnați să publice fotografii cu ia și să indice zona în secțiunea comentarii a postării. De asemenea, au fost îndemnați să ceară Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii.

Până acum, publicația a adunat peste 2 500 de distribuiri și 235 de comentarii.

Zeci de oameni au publicat fotografii din arhiva personală, în care ei sau rude ale lor sunt îmbrăcate în aceste ii.

Deocamdată, reprezentanții renumitului brand nu au venit cu o reacție publică la acuzații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: