„Luați Alaibele de pe patentă”. Un grup de patentari au organizat un flashmob la Guvern. Reacția ministrului Economiei
Full Article 4 minutes read

„Luați Alaibele de pe patentă”. Un grup de patentari au organizat un flashmob la Guvern. Reacția ministrului Economiei

Un grup de patentari a organizat, pe 5 iunie, la Guvern, un flashmob prin care și-au manifestat dezacordul față de reforma patentei. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, nu era prezent în acel moment la Guvern, însă, ulterior a venit cu o reacție pe o rețea de socializare. Acesta a declarat că nu se va renunța la reforma patentei, întrucât orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de aparatul de casă și toți antreprenorii să-și plătească partea corectă din impozite. 

Aproximativ 20 de patentari au organizat, în această dimineață, la sediul Guvernului, un flashmob împotriva reformei patentei, care urmează să intre în vigoare din 1 iulie. Manifestanții au desfășurat o pancartă cu mesajul „Luați Alaibele de pe Patentă”. Totodată, aceștia i-au adus ministrului Dumitru Alaiba un rucsac, în care se afla un aparat de casă și o listă cu revendicările patentarilor.

„Noi facem un mic flasmob. Avem un rucsac pentru dl. ministru al Economiei și vrem să-i dăm un sfat de la oamenii simpli, de la vocea poporului. Vrem să-i înmânăm al doilea și să-i spunem în mesajul oamenilor simpli: Domnule Alaiba, călare pe TikTok nu se face economie. În acest rucsac este aparatul de casă, este peștișorul de aur și sunt revendicrile noastre”, a spus o femeie.

Ulterior, câțiva patentari au dus rucsacul în holul clădirii Executivului.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, nu se afla în momentul desfășurării manifestației la Guvern, însă a venit, la scurt timp, cu o reacție pe pagina sa de Facebook.

„Azi am avut câțiva deținători de patentă nemulțumiți. Îmi pare rău că nu eram pe loc ca să ies și să discut cu ei. Discut în piețe, aș fi discutat și în fața guvernului. Reforma patentei este cea mai complicată conversație pe care trebuie să o am eu și colegii mei, însă nu fugim de ea și nu o să fugim. A rămas mai puțin de o lună până la tranziția la activitatea individuală de întreprinzător. O formă mult mai transparentă și mai civilizată de comerț. Comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă. Asta nu se negociază și nu vom renunța. Orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de aparat de casă și toți să-și plătească partea corectă din impozite. Este o normalitate”, a scris ministrul.

Toodată, Dumitru Alaiba, a precizat că a cerut șefului Serviciului Fiscal să dispună ca săptămâna asta toți șefii raionali ai instituției să meargă prin piețe și să explice comercianților toate detaliile cu privire la noua reformă.

„Adițional, fiecare deținător de patentă este sunat și i se răspunde la întrebări individual. De asemenea, oamenii vor primi în poștă informație clară, explicată pe pași”, a adăugat acesta.

Ministrul Alaiba a declarat că autoritățile fac tot ce pot pentru a informa, a scuti de falsuri și manipulări și a ajuta comercianții să facă tranziția la activitatea individuală de întreprinzător.

„Țin mult la antreprenori. Orice gen de antreprenor. Iar actualii patentari sunt cei mai adevărați micro-antreprenori. Vreau să îi susținem și să-i ajutăm să se dezvolte. Știu, unii actuali patentari nu vor să accepte noile condiții. Discutăm de mai bine jumate de an. După cum am zis, aparatul de casă nu se negociază”, a conchis el.

***

Amintim că pe 10 ianuarie ministrul Economiei Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu titularii de patentă. Oficialul a remarcat că nu toți 5000 mii de patentari, câți există în Moldova, pot fi acuzați de încălcări sau de rea intenție, dar este timpul ca toți să treacă la activitate independentă.

Acum în activitatea independentă nu trebuie să deţineţi borderouri, contabilitate, raportate. Acum o să primiţi aparatul de casă. El vă ajută să nu trebuiască să duceţi tot felul de hârţoage la FISC. Aparatul de casă de generaţie nouă, care e conectat direct la Fisc, primiţi o dată la trei luni o recipisă care vă calculează 1% din vânzări şi mergeţi la poştă, la bancă şi plătiţi şi gata”, a declarat ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: