Lukașenko susține că nu a trimis soldați în Ucraina, însă recunoaște că din Belarus au fost lansate rachete
Full Article 2 minutes read

Lukașenko susține că nu a trimis soldați în Ucraina, însă recunoaște că din Belarus au fost lansate rachete

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko susține că țara sa nu este implicată în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, liderul de la Minsk a confirmat că în Belarus sunt pregătite sistemele de apărare antiaeriană. Pe de altă parte, presa din Ucraina susține că trupe belaruse au ajuns în regiunea Cernihiv. 

Putem demonstra acest lucru oricui. Mai mult, conducerea Rusiei niciodată nu a pus în fața noastră această problemă – despre participarea noastră la conflictul armat. Nici pe viitor nu intenționăm să participăm la operațiunea specială din Ucraina. Nu există o asemenea necesitate”, a declarat Lukașenko.

În același timp, Lukașenko a confirmat că în Belarus sunt pregătite sistemele de apărare antiaeriană „pentru a nu permite atacul pe la spatele trupelor rusești”.

Ministrul Apărării m-a informat despre pregătirea privind apărarea frontierei de Vest cu alte cinci batalioane”, a mai spus Alexandr Lukașenko.

Pe 27 februarie, Lukașenko a recunoscut că de pe teritoriul Belarusului au fost lansate lovituri de rachetă spre Ucraina. „Am fost nevoiți să recurgem la acest pas”, a spus oficialul.

Au fost lansate 2 sau 3 rachete. Nu am dat un ordin privind lansarea rachetelor. Le-am spus: da, băieți, vedem asta. Și atunci rușii de pe aceste poziții au lansat 2 sau 3 rachete. Însă cine e vinovat? La ce bun ați inițiat în general acest război”, a mai spus Lukașenko.

În același timp, portalul UNIAN susține că trupe belaruse și cel puțin 33 unități tehnice au fost observate în regiunea Cernihiv din Ucraina. Informația nu a fost deocamdată confirmată de către autoritățile de rang înalt de la Kiev.

Amintim că, la începutul lunii februarie 2022, Rusia a staționat în Belarus câteva zeci de mii de soldați în cadrul unor exerciții militare comune. Potrivit planului anunțat de autoritățile ruse și belaruse, operațiunea urma să se încheie pe 20 februarie. Ministrul rus al Apărării a precizat că exercițiile s-au desfășurat pe 5 poligoane, toate amplasate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM A șasea zi de război în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: