Lungu, de la „Șansa” lui Șor: „Astăzi se va lua decizia prin CSE ca să fim scoși din cursa electorală”
Full Article 5 minutes read

Lungu, de la „Șansa” lui Șor: „Astăzi se va lua decizia prin CSE ca să fim scoși din cursa electorală”

Liderul „Șansă” Alexei Lungu, apropiat politicianului fugar Ilan Șor, a declarat că pe 3 noiembrie prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) va fi luată decizia ca reprezentanții partidului pe care îl conduce să fie scoși din cursa electorală. NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Guvernului. 

Vreau să vă anunț că începând de astăzi Republica Moldova ca stat democratic nu există. (…) După ce consiliile locale electorale de circumscripție au decis să-și arate caracterul și să meargă exclusiv pe buchea legii, astăzi se va lua decizia prin intermediul Comisiei Situații Excepționale ca noi să fim scoși din cursa electorală”, a comunicat Lungu, în timpul unor declarații de presă din 3 noiembrie.

El a adăugat că „toată echipa Partidului Șansă a demonstrat că este o putere” și din acest motiv în direcția partidului „au fost îndreptate toate tunurile”.

Cu toții am dat dovadă de curaj, cu toții am demonstrat că suntem o echipă mare, cu toții am demonstrat că suntem o forță în Republica Moldova, cu toții am demonstrat că puterii actuale îi este frică de echipa partidului Șansă”, a menționat el.

Lungu a făcut apel la observatorii acreditați la Chișinău care vor monitoriza alegerile locale din Republica Moldova.

Îi rog frumos să bată alarma la Bruxelles, Strasbourg sau de unde mai sunt ei și să avertizeze toți partenerii Uniunii Europene că în Republica Moldova nu mai există nici un principiu și nici o valoare democratică”, a conchis Lungu.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanți Guvernului cu privire la declarațiile liderului partidului. Deocamdată nu avem un răspuns.

Menționăm că pe 3 noiembrie, directorul Serviciului de Informații și Securitate a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Doar în ultimele două luni, a comunicat șeful Serviciului, autoritățile au documentat peste 90 de milioane de lei – bani pe care Șor i-ar fi alocat ilegal pentru coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a unui partid politic pe care l-ar conduce din umbră.

***

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.

Mai precizăm că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie 2023. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Luni, 30 octombrie, cu doar șase zile înainte de alegerile generale locale, CEC a constatat că reprezentanți ai Partidului „Șansă” din nouă localități au încălcat prevederile legislației electorale, inclusiv sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, corupere a alegătorilor și folosirea unor fonduri financiare și materiale nedeclarate.

Prin hotărârea sa, CEC a obligat 9 consilii electorale de circumscripție să examineze anularea înregistrării candidaților desemnați la funcția de primar și consilier din partea Partidului Politic „Șansă”, până în ziua de 1 noiembrie 2023, ora 16:00, în următoarele localități: satul Tîrșiței, raionul Telenești; comuna Țareuca, raionul Rezina; satul Ișcălău, raionul Fălești; satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei; satul Merenii Noi, raionul Anenii Noi; satul Alexanderfeld, raionul Cahul; satul Pitușca, raionul Călărași; comuna Răculești, raionul Criuleni; satul Joltai, UTA Găgăuzia.

În ședința din 1 noiembrie, vicepreședintele CEC Pavel Postică a declarat că doar opt din cele nouă consilii electorale de circumscripție vizate au respectat decizia CEC. Comisia electorală teritorială din satul Alexanderfeld, raionul Cahul, a refuzat să îl excludă din cursa electorală pe Eugen Țurcan, candidat la funcția de primar din partea partidului „Șansa”. Autoritatea susține că CEC nu ar fi prezentat dovezi de încălcare a legii din partea acestuia și a echipei de consilieri alături de care candidează.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: