Un miliard de lei de la Moscova, pentru destabilizarea Moldovei. Șeful SIS: „90 milioane – cheltuiți în ultimele 2 luni pentru coruperea alegătorilor”
Full Article 3 minutes read

Un miliard de lei de la Moscova, pentru destabilizarea Moldovei. Șeful SIS: „90 milioane – cheltuiți în ultimele 2 luni pentru coruperea alegătorilor”

Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Declarația a fost făcută de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pe 3 noiembrie. Alexandru Musteață susține că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Doar în ultimele două luni, spune șeful SIS, autoritățile au documentat peste 90 de milioane de lei – bani pe care Șor iar fi alocat ilegal pentru coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a unui partid politic pe care l-ar conduce din umbră.

Potrivit șefului SIS, în ultimele luni, autoritățile Republicii Moldova au depistat și documentat oferirea, de către un partid politic care participă la alegerile locale din 5 noiembrie și controlat de Ilan Șor, a fondurilor financiare în proporții deosebit de mari de proveniență externă și utilizarea cestora de către concurentul electoral, contrar legislației. Suma s-ar ridica la circa 90 de milioane de lei. Banii, spune Musteață, erau destinați coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțarea ilegală a campaniei electorale.

„Toate aceste metode sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor, care a creat un grup criminal organizat care finanțează ilegal partide politice. (…) Estimările făcute arată că sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova se ridică la peste un miliard de lei. (…) Coruperea proceselor electorale are loc în toate localitățile din țară”, a declarat Alexandru Musteață.

Șeful SIS susține că grupul criminal organizat condus de Șor, pus la cale de Rusia, ar activa sub acoperirea mai multor proiecte politice, cu scopul de a deturna ordinea constituțională și de a pune în pericol securitatea statului.

„Republica Moldova  este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent. Avem documentate peste 160 de volume, dosare penale, dintre care 63 au fost trimise în judecată. (…) Manipularea, propaganda și dezinformarea, tentative de schimbarea a guvernului prin violențe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de a intra în țară a cetățenilor străini cu pregătire militară cu scop de a realiza operațiuni submersive, finanțarea masivă a unui grup militar organizat care corupe alegătorii, cumpără deputați și lideri politici, cumpără candidați – totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică în Moldova” – a mai precizat șeful SIS.

Alexandru Musteață a anunțat că SIS a întocmit un raport detaliat privind încercările de destabilizare a situației în Moldova de către Rusia, prin intermediul grupului criminal condus de fugarul Ilan Șor. Actul a fost expediat în adresa CEC, CNA, PG.

„În acest context, se cer acțiuni imediate și decisive din partea autorităților constituționale ale statului” – a conchis Musteață.

Raportul SIS poate fi consultat mai jos:


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: