Macron anunță mobilizare pe 13 decembrie pentru a ajuta Ucraina: „Nu vom uita nici de Moldova”
Full Article 2 minutes read

Macron anunță mobilizare pe 13 decembrie pentru a ajuta Ucraina: „Nu vom uita nici de Moldova”

Președintele Franței Emmanuel Macron anunță că în decembrie, comunitatea internațională va oferi suport Ucrainei și Republicii Moldova, în legătură cu întreruperile masive ale energiei electrice din ambele țări. 

„Odată cu apropierea iernii, vom mobiliza sprijinul internațional pentru Ucraina pe 13 decembrie pentru a ajuta această țară să rămână rezistentă și pentru a-și garanta accesul la energie”, a scris Macron, pe Twitter. Tot el a adăugat: „Nu vom uita nici de Moldova, care a fost afectată de tăierile de apă și electricitate”, a conchis oficialul francez.

Menționăm că pe 23 noiembrie, au fost lansate noi atacuri masive cu rachete rusești asupra infrastructurii din regiunile Kiev, Vinnița, Lvov, Kirovograd și altele. În regiunea Odessa, energia electrică a fost deconectată complet. Odată cu aceasta, și în Moldova lumina s-a deconectat. Și aceasta, din cauza că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt interdependente, iar situația critică din Ucraina a provocat deconectarea automată a liniei de tranzit.

La Bălți și la Chișinău s-au oprit troleibuzele, s-au deconectat semafoarele, au apărut probleme de conexiune la operatorii de telefonie mobilă, în capitală s-au înregistrat ambuteiaje, în unele sectoare a fost sistată furnizarea apei și au apărut probleme cu privire la încălzirea centralizată.

În dimineața zilei de 24 noiembrie, întreprinderea „Premier Energy” a anunțat că mai rămân fără energie electrică aproximativ 10 mii de consumatori din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: