Macron dizolvă Parlamentul Franței, după înfrângerea alianței de guvernare la europarlamentare
Full Article 3 minutes read

Macron dizolvă Parlamentul Franței, după înfrângerea alianței de guvernare la europarlamentare

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat dizolvarea Adunării Naționale (Parlamentul francez), în urma victoriei partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN) în alegerile europarlamentare. Astfel, primul tur al alegerilor legislative urmează să aibă loc pe 30 iunie, iar cel de-al doilea pe 7 iulie. 

În cadrul unui discurs televizat în seara de 9 iunie, la scurt după ce au apărut primele exit poll-uri cu rezultatele alegerilor europalamentare, Emmanuel Macron a anunțat că dizolvă Adunarea Națională. Președintele Franței a declarat că urma să semneze decretul privind desfășurarea noilor alegeril legislative în aceiași zi. Acesta a precizat că primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iuniea, iar cel de-al doilea pe 7 iulie.

Emmanuel Macron a declarat că rezultatul alegerilor europene nu este unul bun „pentru partidele care apără Europa”, iar „ascensiunea naționaliștilor și a demagogilor este un pericol” pentru Franța.

Acest lucru este mai bun decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. Încredere în Franța, pentru a modela viitorul și nu pentru a se replia. Am auzit mesajul dumneavoastră și nu-l voi lăsa fără răspuns. În acest moment de adevăr democratic, și chiar dacă sunt singurul politician fără termene electorale personale, știu că pot conta pe voi. Franța are nevoie de o majoritate clară, cu calm și armonie. A fi francez înseamnă, în fond, să alegi să scrii istoria în loc să o suporți”, a adăugat el.

Precizăm că, pe 9 iunie, peste 49 de milioane de francezi au fost chemaţi duminică la vot pentru a-şi alege europarlamentarii, la capătul unei campanii dominate de Rassemblement National. Primele exit-poll-uri au arătat că RN, partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, a câştigat alegerile europarlamentare din Franţa, cu circa 32% din voturi. Acest rezultat este cu peste două ori mai mult decât cel obținut de coaliţia care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron şi care apare la egalitate cu lista de centru-stânga, cu 15% din voturi.

După apariția exit-poll-urilor, Jordan Barella, principalul candidat al RN, i-a cerut lui Emmanuel Macron „să organizeze noi alegeri legislative”, lucru despre care președintele francez a anunțat ulterior. Deja după anunțul lui Macron, lidera RN a venit cu o reacție. „Suntem gata să ne exercităm puterea”, a declarat Marine Le Pen.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: