Mai multe șanse pentru a deveni director de teatru. Guvernul a modificat condițiile de angajare
Full Article 2 minutes read

Mai multe șanse pentru a deveni director de teatru. Guvernul a modificat condițiile de angajare

Pentru a conduce un teatru nu va mai fi necesară experiența de 10 ani în domeniul culturii. Sunt suficienți 5 ani de experiență, dintre care cel puțin doi dintre care – în funcții manageriale. Ajustări la Legea cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice care prevăd acest lucru au fost aprobate pe 10 ianuarie de Cabinetul de miniștri. 

Conform cerințelor actuale,  administrarea teatrului, circului și organizației concertistice de stat se efectuează de către director, care este desemnat prin concurs de către fondator, iar să participe la concurs putea  doar o persoană cu experienţă în domeniu de cel puţin 10 ani, de specialitate: regizor, dirijor, actor, solist, teatrolog, muzicolog, dramaturg, compozitor, scenograf, coregraf sau animator al procesului de creaţie.

Proiectul votat astăzi, menționează Guvernul într-un comunicat, urmărește lărgirea cercului de potențiali candidați. Astfel, în situația în care la concursurile organizate de Ministerul Culturii pentru funcțiile de director la instituțiile vizate nu se înregistrează un număr suficient de candidați, a fost exclusă „experiența de 10 ani în domeniul culturii” și  propus necesarul de cinci ani de experiență, inclusiv cel puțin doi ani – în funcții manageriale.

De la un director se cere, per general, să administreze un teatru, circ sau organizație concertistică, dar nu neapărat să se ocupe doar de partea artistică, mai ales că entitățile vizate au și directori artistici. Considerăm necesar relaxarea condițiilor de accedere în funcția de director a celor cu experiență în domenii precum cel juridic, economic și de administrare, cu suficientă pregătire pentru a administra organizații, companii și instituții din diferite domenii, inclusiv din domeniul culturii”, a menționat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în timpul ședinței de Guvern.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: