Mai multe universități cer stoparea procesului de reformare anunțat de autorități: „Absorbția se face pe ascuns, netransparent”
Full Article 3 minutes read

Mai multe universități cer stoparea procesului de reformare anunțat de autorități: „Absorbția se face pe ascuns, netransparent”

Colectivele Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și ai Universității de Stat din Tiraspol cer autorităților să stopeze procesul de absorbție al universităților din care fac parte. Apelul celor două instituții a fost adresat ministrului Educației, Anatolie Topală, prin intermediul unei scrisori deschise. Se întâmplă după ce, acum câteva zile, Ministerul Educației și Cercetării a dat startul reformei denumite „Universități Moderne”.

În timp ce conducerea USEFS amintește, în scrisoarea emisă, realizările instituției din perioada de activitate, colectivul Universității de Stat din Tiraspol denunță, în scrisoarea emisă, o reformă „netransparentă”. Potrivit lor, „absorbția” s-ar realiza pe ascuns, fără o discuție în prealabil cu angajații instituției. „Toate acestea denotă că suntem neglijați și că nu mai este nevoie de prima instituție de învățământ superior din țară”, spun semnatarii scrisorii.

Cele două universități de stat amintesc, în scrisorile emise, despre rolul și importanța lor în societate și declară că, ținând cont de aportul adus de acestea societății, se impune stoparea procesului de fuzionare al instituției din care fac parte. Mai mult, Universitatea de Stat din Tiraspol anunță că va apela și la organismele internaționale pentru a-și apăra „dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională”.

În context, semnatarii îi cer ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, să păstreze cele două instituții universitare. Potrivit colectivului Universității de Stat din Tiraspol, instituția nu ar trebui să fie supusă procesului de  reorganizare până la rezolvarea conflictului transnistrean.

De menționat că, Ministerul Educației și Cercetării a dat, pe 27 iunie, startul reformei denumite „Universități Moderne”. Astfel, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova urmează a fi absorbite. De exemplu, Universitatea de Stat din Moldova se va reorganiza prin absorbția Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a altor 14 instituții universitare din țară. Vor mai activa, conform noii reforme, Universitatea Tehnică a Moldovei, care se va reorganiza prin absorbția a patru universități; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău – care va absorbi alte patru universități, inclusiv Universitatea de Stat din Tiraspol, și Academia de Studii Economice din Moldova, care se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

Ministerul susține că va sprijini financiar procesul de modernizare a universităților. Pentru realizarea acestui scop urmează a fi alocate peste 700 de milioane de lei.

Amintim că NM a anunțat anterior, în exclusivitate, că autoritățile moldovenești pregătesc o reformă a învățământului superior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: