Maia Sandu a discutat despre facturile mari cu conducerea Parlamentului și a Guvernului: „Este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a discutat despre facturile mari cu conducerea Parlamentului și a Guvernului: „Este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare”

Președinta țării Maia Sandu consideră că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic. Aceasta a avut o întrevedere cu conducerea Parlamentului și a Guvernului și cerut identificarea unor soluții pentru mărirea compensațiilor pentru achitarea agentului termic.

„Am discutat cu colegii din Parlament și Guvern despre facturile mari la agentul termic și la gaze, care sunt o consecință a creșterii continue a prețului la gazele naturale pe piața europeană. Am stabilit că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic”, a menționat șefa statului.

Președinta țării a menționat că, în cazul în care va crește tariful pentru consumul de gaz, este nevoie de compensații mai mari.

„Am solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluții pentru a mări compensațiile pentru energia termică, iar în cazul în care va crește tariful la gazele naturale – să fie crescute și compensațiile pentru gaze”, a scris președinta țării pe pagina sa de Facebook, fără să ofere alte detalii.

Amintim că și reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, în cazul în care prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei.

Asta în condițiile în care, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: