În ce condiții s-ar putea scumpi gazul în februarie? Spînu: „Din calculele preliminare ar fi un tarif de 14,6-14,7 lei”
Full Article 3 minutes read

În ce condiții s-ar putea scumpi gazul în februarie? Spînu: „Din calculele preliminare ar fi un tarif de 14,6-14,7 lei”

Dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul ediției din 11 ianuarie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Oficialul a accentuat că, pe de altă parte, tariful de achiziție al gazelor naturale ar putea scădea, din nou, până la $450, cât a fost în luna decembrie sau chiar mai mic de atât.

„La prețul de $647, care este acum, s-ar impune o creștere de tarif, pe care trebuie să o anunțe Moldovagaz, în baza calculelor. În același timp, prețul la gaze în primele 10 zile ale lunii ianuarie este în scădere, ceea ce presupune că, în luna februarie vom avea un preț de achiziție a gazelor mai mic decât îl avem în luna ianuarie. Asta ar însemna că s-ar putea să ajungem în luna februarie ca prețul de achiziție a gazului să fie iarăși de $450 sau $430, piața este imprevizibilă”, a explicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În context, vicepremierul a menționat că cel mai corect lucru ar fi ca despre o eventuală creștere a tarifului să se discute după data de 20 ianuarie, întrucât va fi aproape clar care va fi prețul estimat de achiziție al gazului pentru luna februarie. În același timp, dacă prețul de $647 se va menține și pentru luna februarie, tariful pentru consumatori ar putea crește.

„Din calculele preliminare ar fi un tarif de 14,6-14,7 lei. Dar este un calcul extrem de preliminar. Dacă se va menține prețul. Dar avem și vești bune: în primele 10 zile ale lunii ianuarie, prețul la gaze la burse scade”, a conchis Andrei Spînu.

Oficialul a subliniat că dacă aceste ajustări de tarif vor fi efectuate, cel mai probabil, ele vor fi pe termen scurt, „de o lună-două”.

***

Amintim că și reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: