Maia Sandu a explicat de ce a fost de acord ca Gheorghe Gonța să modereze dezbaterile electorale
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a explicat de ce a fost de acord ca Gheorghe Gonța să modereze dezbaterile electorale

Maia Sandu a argumentat că a fost nevoită să accepte condițiile puse de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, pentru a avea loc dezbaterea din cei doi, înaintea turului doi la alegerile prezidențiale. Potrivit șefei statului, dezbaterea va avea loc în această duminică. Mesajul a fost transmis într-un video pe pagina sa de Facebook.

„Am făcut un apel către contracandidatul meu. Echipa mea a vorbit cu echipa lui. Am propus să mergem la televiziunea națională, a fost refuzat acest lucru. Am porpus să face în această joie, am ajuns la un compromis că vom avea dezbaterea în această duminică. Ei au venit cu propunerea lui Gheorghe Gonța, noi la fel ca alți oameni și jurnaliști credem că trebuie să fie un moderator independent. Dar, în situația în care ei insistă, noi mergem la dezbateri cu oricine se simt ei confortabil. Pentru noi este important să avem această dezbatere, în așa fel în care oamenii să vadă care sunt răspunsurile noastre la întrebări”, a spus Maia Sandu.

Menționăm că, Adrian Băluițela a menționat că la propunerea echipei lui Stoianoglo, s-a acceptat ca dezbaterea să fie moderată de Gheorghe Gonța. Jurnalistul a confirmat pentru NM că va modera dezbatarea.

„Vă informez în legătură cu mersul discuțiilor pentru pregătirea dezbaterii între candidați. Noi am propus ziua de joi în această săptămână ca să oferim cât mai repede cetățenilor această discuție. Se discută încă ziua dezbaterii – noi propunem totuși să fie mai repede, măcar vineri, pentru ca în weekend candidații să aibă timp să meargă în raioane. Echipa noastră a propus studioul televiziunii naționale, echipa contracandidatului a refuzat și a propus o platformă în afara televiziunilor. Noi am acceptat. Echipa noastră a propus un moderator independent, un expert convenit de toți din societatea civilă. Echipa lor a propus să fie 2 moderatori, noi acceptăm și unul, și doi, și trei – acest lucru nu este esențial, dezbaterea contează, nu cine sunt moderatorii. Echipa lor a propus un jurnalist de la Realitatea TV, noi am acceptat. Apoi ei s-au răzgândit și au propus moderator să fie Gheorghe Gonța. Noi credem că nu este corect să avem 2 moderatori – nu există moderatorii „noștri” și moderatorii „lor”. De accea, acceptăm condițiile pe care ei le cer pentru a participa. Deoarece noi credem că cetățenii merită o dezbatere cât mai curând și ea este mai importantă decât condițiile în care ea se organizează”, a scris Adrian Băluțel pe canalul său de Telegram.

Contactat de NM, Gheorghe Gonța a declarat: „Da, staff-ul dl. Stoianoglo mi-a propus, iar eu am acceptat”.

Precizăm că, recent, Gheorghe Gonța a plecat de la televiziunea la care activa – N4, după un mesaj public contra referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE. Acesta s-a remarcat ca un critic activ al președintei Sandu și actualei guvernări.

***

Pe 20 octombrie au avut loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că, peste două săptămâni, urmează să aibă loc turul II al alegerilor prezidențiale, la care vor concura cei doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: