Maia Sandu afirmă că riscurile unui accident nuclear persistă: „Ar fi o catastrofă pentru orice țară”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu afirmă că riscurile unui accident nuclear persistă: „Ar fi o catastrofă pentru orice țară”

Nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există, a declarat președinta Maia Sandu în contextul atacurilor periodice de la Centrala de Zaporojie. În cadrul emisiunii Nordnews live, șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

Evident că instituțiile noastre trebuie și au luat anumite măsuri în acest sens, există niște informații publicate pe site-ul Ministerului de Interne, despre cum ne protejăm în caz de se întâmplă așa ceva. Ministerul Sănătății a negociat cu România și a obținut un lot de iodură de potasiu, care a ajuns la medicii de familie, în caz de ceva să poată fi distribuită. Asta ar fi o catastrofă pentru orice țară indiferent dacă este o țară pregătită sau mai puțin pregătită. Sperăm să nu se ajungă acolo, dar riscurile există. Pentru că atât timp cât Rusia bombardează o stație atomică, riscul este”, a declarat președinta.

Amintim că autorităţile ruse de ocupaţie din zona Zaporojie, cât şi primarul ucrainean din Enerhodar au anunţat că luni seară s-au auzit din nou explozii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este în prezent ocupată de ruşi.

Rusia susţine că Ucraina bombardează centrala cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete, iar în cele mai multe cazuri, apărarea aeriană rusă interceptează proiectilele.

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că „lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc”.

Între timp, 43 de țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova, cer Rusiei să-și retragă armata de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. Totodată, țările cer Federației Ruse să permită accesul specialiștilor ucraineni în cadrul centralei. O declarație în acest sens a fost publicată pe site-ul delegației UE la organizațiile internaționale din Viena.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: