captură

Maia Sandu afirmă că riscurile unui accident nuclear persistă: „Ar fi o catastrofă pentru orice țară”

Nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există, a declarat președinta Maia Sandu în contextul atacurilor periodice de la Centrala de Zaporojie. În cadrul emisiunii Nordnews live, șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

Evident că instituțiile noastre trebuie și au luat anumite măsuri în acest sens, există niște informații publicate pe site-ul Ministerului de Interne, despre cum ne protejăm în caz de se întâmplă așa ceva. Ministerul Sănătății a negociat cu România și a obținut un lot de iodură de potasiu, care a ajuns la medicii de familie, în caz de ceva să poată fi distribuită. Asta ar fi o catastrofă pentru orice țară indiferent dacă este o țară pregătită sau mai puțin pregătită. Sperăm să nu se ajungă acolo, dar riscurile există. Pentru că atât timp cât Rusia bombardează o stație atomică, riscul este”, a declarat președinta.

Amintim că autorităţile ruse de ocupaţie din zona Zaporojie, cât şi primarul ucrainean din Enerhodar au anunţat că luni seară s-au auzit din nou explozii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este în prezent ocupată de ruşi.

Rusia susţine că Ucraina bombardează centrala cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete, iar în cele mai multe cazuri, apărarea aeriană rusă interceptează proiectilele.

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că „lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc”.

Între timp, 43 de țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova, cer Rusiei să-și retragă armata de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. Totodată, țările cer Federației Ruse să permită accesul specialiștilor ucraineni în cadrul centralei. O declarație în acest sens a fost publicată pe site-ul delegației UE la organizațiile internaționale din Viena.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Donald Trump

Președintele SUA, întrebat dacă este sigur că va putea opri invazia rusă din Ucraina. Trump: „Nu știu”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a spus că nu este sigur că va putea pune capăt invaziei ruse la scară largă din Ucraina. Declarația a fost făcut pentru presă, pe 5 iulie.

Nu știu. Nu pot să vă spun dacă acest lucru se va întâmpla sau nu”, a declarat Donald Trump, după ce a fost întrebat dacă este sigur că va putea pune capăt războiului din Ucraina.

La întrebarea dacă consideră că încheierea războiului este o prioritate, liderul american a spus: „Da. Mi-aș dori să se întâmple”.

Amintim că Donald Trump, în timpul campaniei electorale, a spus de mai multe ori că intenționează să pună capăt conflictului militar din Ucraina în prima zi în care va deveni președinte. Mai târziu, el a numit aceste afirmații o exagerare. După preluarea mandatului, Trump a încercat să joace rolul de mediator în soluționarea conflictului, dar a amenințat că se va retrage din procesul de pace din cauza continuării luptelor, notează Meduza.

Săptămâna aceasta, Trump a avut conversații telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, și cel ucrainea, Vladimir Zelenski. După apelul telefonic cu Putin, liderul liderul de la Casa Albă a declarat că a rămas nemulțumit de conversație, deoarece nu a obținut „niciun progres” în discuțiile cu acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: