Maia Sandu, despre contractul cu centrala de la Cuciurgan: „Am niște întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre contractul cu centrala de la Cuciurgan: „Am niște întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat”

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că are „niște întrebări” cu privire la condițiile în care a fost semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol. Potrivit acesteia, nu este clar de ce prețul de achiziție este mai mare decât anterior. Șefa statului a precizat că va discuta cu executivul despre acest subiect. Declarația a fost făcută pe 15 decembrie, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Dacă mă întrebați exact de această tranzacție – nu am participat la negocieri. Am niște întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat acest contract. O să discut cu Guvernul cu prima ocazie. Și sigur nu a fost o comunicare promptă, care să explice lucrurile din start, să nu lase loc de interpretare sau de acuzații de tot felul – că s-a făcut pentru regimul de acolo sau alte acuzații”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, comunicarea trebuia să fie făcută imediat, nu după câteva zile: „Trebuia să fie promptă și trebuiau să se explice lucrurile pe înțelesul oamenilor, ca să nu existe suspiciuni”.

Șefa statului a precizat că nedumerirea sa se referă la prețul indicat în contractul cu centrala din stânga Nistrului.

Aici cred că este întrebarea pe care trebuie să o clarificăm, pentru că cu toții ne-am dorit un preț mai mic”, a declarat Sandu.

Președinta țării a precizat că nu a discutat cu partenerii externi despre contractul cu centrală de la Cuciurgan.

***

Amintim că, pe 3 decembrie, a apărut informația despre faptul că dreapta Nistrului va achiziționa, din nou, energie electrică de la Centrala termoelectrică din Cuciurgan, care se află în regiunea transnistreană. În schimb, SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng. Ulterior, Chișinăul și Tiraspolul au semnat acordul: malul drept achiziționează energie electrică din stânga Nistrului cu 73 de dolari pentru un MWh.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat ulterior că a fost „o decizie dificilă”, care „îl va costa scump din punct de vedere politic”. Spânu a mai declarat că Moldova a achiziționat o parte din energia electrică în baza unor contracte de urgență, de pe bursa din România, cu 400 de euro pentru un MWh. Ulterior, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, ANRE s-a întrunit în ședință și a decis diminuarea prețului la energie electrică pentru consumatori – de4,62 lei/kWh, cu circa 1 leu și 29 de bani mai puțin decât tariful actual, pentru consumatorii Premier Energy și de 4,65 lei/ kWh, cu circa 95 bani mai puțin decât până acum, pentru consumatorii FEE Nord.

De menționat că, anterior, malul drept cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan cu prețul de 62,5 dolari MW/h.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: