Maia Sandu: „Dialogul nostru cu Rusia este complicat, dar necesar”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: „Dialogul nostru cu Rusia este complicat, dar necesar”

Președinta Maia Sandu afirmă că dialogul Republicii Moldova cu Federația Rusă este unul dificil, însă pe agendă sunt multe subiecte.  Șefa statului s-a referit în „Interviurile lui Vitalie”  la conflictul transnistrean, prezența munițiilor de la Cobasna și a enunțat probleme de ordin economic. Cât ține de planificarea unei întâlniri cu liderul de la Kremlin, șefa statului a răspuns negativ.

„Am discutat despre problema retragerii trupelor ruse, există și problema lichidării munițiilor de la Cobasna. Eu cred că noi avem un dialog incipient pe acest subiect și îmi doresc foarte mult să reușim să avansăm, pentru că prezența munițiilor de la Cobasna este un pericol pentru toată regiunea. De asemenea, rezolvarea conflictului transnistrean este un subiect pe care îl discutăm cu Federația Rusă în contextul Formatului 5+2, pe această platformă. Avem și probleme de ordin economic. Ne-am dori să eliminăm anumite restricții pe care le întâmpină exportatorii noștri care vor să exporte pe piața Federației Ruse. Avem mulți cetățeni ai Republicii Moldova care muncesc în Federația Rusă și respectiv trebuie să ne îngrijim de mai multe aspecte care țin de condițiile de muncă, de asigurarea cu pensii. Repet, este un dialog complicat, dar necesar”, a declarat Maia Sandu.

Cât ține de munițiile de la Cobasna, Maia Sandu a spus că partea moldovenească nu a avut acces timp de decenii la acest depozit și nu este clar ce a mai rămas acolo.

„Nu am mai avut acces la acest depozit de decenii, și acum este greu să spunem ce a mai rămas, care este starea acestor muniții, dar este foarte clar că acest depozit este foarte mare și riscurile sunt foarte mari. Sper că Federația Rusă înțelege acest lucru și sper că vom putea avansa pentru a începe procesul de lichidare a acestor muniții”, a menționat președinta.

Fiind întrebată dacă planifică o întâlnire cu președintele Rusiei Vladimir Putin, Maia Sandu a răspuns:

„Nu se poartă negocieri pe acest subiect, se discută la nivel de Guvern, la nivel de diferite instituții, pe subiecte concrete. Chiar în această săptămână a fost în vizită la Moscova o echipă de la Ministerul de Externe pentru a discuta mai multe subiecte, inclusiv cele pe care le-am menționat mai devreme. Deci, există un dialog și continuăm să lucrăm la diferite nivele ale instituțiilor publice pe subiecte concrete”, a precizat șefa statului.

Amintim că pe 17 noiembrie, 2021 viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a efectuat o vizită de lucru la Moscova, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu Dmitri Kozak, șeful-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse și omologul său Serghei Lavrov.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: