Maia Sandu, îngrijorată că Rusia se va amesteca în alegerile locale: În acest an, în una dintre regiuni, a reușit să influențeze cu bani murdari
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, îngrijorată că Rusia se va amesteca în alegerile locale: În acest an, în una dintre regiuni, a reușit să influențeze cu bani murdari

Autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate că Federația Rusă ar putea folosi „bani murdari” pentru a influența rezultatele alegerilor locale din această toamnă sau a scrutinului pentru funcția de președinte al țării, care urmează să aibă loc în 2024. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu într-un interviu oferit pentru France24, în timpul vizitei la New York. Președinta a dat drept exemplu o regiune din țară în care rezultatele alegerilor din acest an ar fi fost „influențate semnificativ” cu ajutorul banilor murdari furnizați de Rusia.

„Am văzut diferite moduri prin care Rusia încearcă să ne submineze eforturile. Șantajul energetic – atunci când Rusia a văzut că am reușit să diversificăm, că nu mai depindem de gazul rusesc, a încercat să răstoarne guvernarea cu ajutorul grupărilor corupte. Din fericire, știam despre aceste tentative și am reușit să avertizăm populația să nu participe la protestele violente pe care aceste grupuri au încercat să le organizeze. Acum Rusia a mers mai departe și încearcă să folosească alte mecanisme de interferență. La fel, interferență în alegeri, iar Moldova are alegeri locale în acest an, avem alegeri prezidențiale la anul. Am văzut în acest an, în una dintre regiunile Moldovei, că Rusia a reușit, cu ajutorul banilor murdari, să influențeze semnificativ rezultatul alegerilor. Și aceasta este momentan cea mai mare îngrijorare”, a declarat președinta Maia Sandu.

Întrebată cum comentează expulzarea directorului Sputnik Moldova și reducerea semnificativă a personalului Ambasadei Rusiei la Chișinău, Maia Sandu a motivat deciziile Chișinăului prin faptul că Kremlinul nu ar respecta independența și suveranitatea Moldovei.

„Vom continua să luăm măsuri, dacă acțiunile și retorica Kremlinului va continua să ne submineze planurile și cursul de dezvoltare al Moldovei”, a dat asigurări președinta țării.

Șefa statului a fost întrebată, de asemenea, dacă următorul pas în relația cu Rusia este ruperea legăturilor diplomatice. Sandu a negat că acest subiect ar fi discutat la Chișinău, dar a dat asigurări că autoritățile Moldovei vor face „tot ce le stă în putință pentru a apăra oamenii și țara”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: