Maia Sandu, la Bruxelles: „Moldova și Ucraina au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea UE”
Full Article 5 minutes read

Maia Sandu, la Bruxelles: „Moldova și Ucraina au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea UE”

Președinta Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles, a ținut un discurs în deschiderea Conferinței anuale privind bugetul UE. Maia Sandu a subliniat că Ucraina, care se confruntă cu agresiunea militară rusă, și Republica Moldova – supusă războiului hibrid de Rusia – au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea Uniunii Europene. Șefa statului a făcut apel la alocarea resurselor financiare pentru Moldova – țară candidată la aderarea la UE – în următorul buget al blocului comunitar. 

În debutul discursului său, Maia Sandu a declarat că inima europeană „bate mai puternic ca niciodată” în Moldova, odată ce țara se pregătește să adere la UE.

Pentru noi, apartenența la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante și pe care nu le luăm ca de la sine înțelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră și, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiție serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului”, a comunicat politiciana.

Șefa statului le-a spus oficialilor europeni, reuniți în sala Comisiei Europene pentru a discuta viitorul buget UE, că, deși Republica Moldova nu este atacată militar de Federația Rusă, la fel ca Ucraina, este supusă unui război hibrid, în care câmpul de luptă este „peste tot”: economie, spațiu informațional și surse energetice. Astfel, Maia Sandu a menționat că țara noastră are nevoie de sprijin financiar din partea UE.

Maia Sandu a declarat că bugetul UE nu trebuie să fie doar un document financiar, ci un „buget pentru pace”.

Președinta a menționat că extinderea Uniunii Europene este „cheia securității”. Lidera de la Chișinău a adăugat că un buget bine planificat, care sprijină extinderea, este esențial pentru ca UE să fie mai unită și mai sigură într-un peisaj global „din ce în ce mai complex”.

Dacă Uniunea Europeană se gândește serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară. Sprijinirea țărilor candidate precum Moldova înseamnă prioritizarea investițiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar și societăți întregi – investiții în guvernanță, în măsuri anticorupție, în reforme judiciare și, foarte important, în infrastructura de securitate”, a menționat aceasta.

Șefa statului a spus că „așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul 21 din partea UE”.

Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranțe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE”, a comunicat ea.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că sunt necesare „mai multă viteză și ajustări” în modul în care este cheltuit bugetul.

O întârziere standard de câteva luni în implementarea unui proiect poate face diferența între o iarnă cu sau fără electricitate în Europa de Est. (…) Nu putem continua să folosim aceleași proceduri lente dacă vrem ca Europa să conteze. De aceea, următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare”, a comunicat președinta Sandu.

Maia Sandu a spus că dacă Moldova și Ucraina îi pot învinge pe cei care ne contestă dorința de pace și democrație, ne așteaptă în față o lume mai însorită. „Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită – o viață decentă, liberă și demnă”, a subliniat aceasta.

Președinta le-a spus liderilor europeni că hotărârile pe care le vor lua, vor fi resimțite și dincolo de granițele UE și, astfel, i-a îndemnat să investească în pace prin bugetul Uniunii Europene.

Deciziile pe care le veți lua vor rezona dincolo de sălile acestei conferințe și chiar dincolo de granițele actuale ale UE, influențând peisajul geopolitic al continentului nostru și viețile a milioane de oameni care cred în promisiunea Europei unite. Investiția în pace prin bugetul UE este în cele din urmă o investiție în prosperitatea tuturor națiunilor europene. O Europă pașnică este o Europă prosperă, în care companiile pot prospera, economiile pot crește, iar societățile pot înflori fără riscul războiului”, a conchis șefa statului.

***

Președinta Maia Sandu întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, pe 28 și 29 aprilie. Pe lângă discursul din deschiderea Conferinței anuale privind bugetul Uniunii Europene, șefa statului a avut întrevederi cu mai mulți oficiali europeni și s-a întâlnit cu comunitatea de moldoveni stabiliți în Belgia și Luxemburg.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: