Maia Sandu neagă că ar fi evitat o întâlnire cu Vlah, în Găgăuzia: „Nu s-a prezentat”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu neagă că ar fi evitat o întâlnire cu Vlah, în Găgăuzia: „Nu s-a prezentat”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat pentru Gagauziya Radio Televizionu acuzațiile Irinei Vlah, după ce a fost criticată de bașcan că nu ar fi inclus în agenda sa, în timpul vizitei în Găgăuzia, și o întrevedere bilaterală. Șefa statului susține că a planificat o întrevedere cu Vlah, care, însă, din anumite motive, așa și nu s-a prezentat la întâlnire.

„Știu că s-a convenit o întâlnire cu doamna Vlah și domnul Constantinov, președintele Adunării Naționale, dar din anumite motive doamna Vlah nu a venit la această întâlnire. Totul a fost coordonat. Nu au existat plângeri înainte de începerea acestei vizite”, a declarat președinta țării.

Șefa statului a făcut referire și la declarațiile Irinei Vlah, care a declarat anterior că vizita președintei în autonomie „nu a răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și familiile”.

„Faptul că cineva din conducere este supărat din cauza asta nu este atât de important. Ceea ce este important pentru oameni acum este cum petrecem iarna, ce face guvernul pentru a crește veniturile atunci când costurile cresc din cauza inflației, din cauza crizei energetice și ce putem face pentru a dezvolta satele”, a adăugat Maia Sandu.

În cadrul interviului acordat pentru presa regională, președinta țării nu a ezitat să critice activitatea autorităților autonomiei, care, spune ea, ar încerca să creeze un „conflict artificial” cu guvernul central. Chiar și așa, Maia Sandu dă asigurări că Chișinăul va continua să coopereze cu Comratul.

„Întotdeauna am fost constructivi și vom continua această cooperare pentru că credem că este posibil să construim o țară în care oamenii să trăiască bine doar dacă lucrăm cu toții împreună pentru asta. (…) Or există senzația că unii lideri din Găgăuzia, în loc să rezolve toate problemele pe loc, încearcă să creeze un conflict artificial cu guvernul central, astfel încât toată atenția să fie concentrată pe acest conflict și nu pe rezolvarea problemelor. (…) Ne dorim ca toți cei care lucrează, în special în funcții de conducere, să aibă un singur scop: îmbunătățirea condițiilor de viață în Moldova”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, președinta Republicii Moldova a comentat pentru presa locală protestele anti-guvernare, organizate în regiune în ultima perioadă. „Am spus foarte clar la această întâlnire: dacă cineva lucrează împotriva Republicii Moldova, atunci avem autorități competente care ar trebui să se ocupe de acești oameni. Asta se întâmplă în fiecare stat. Suntem cetățeni ai Republicii Moldova, trebuie să respectăm acest stat. Vom face totul pentru ca cei care lucrează împotriva acestui stat să fie pedepsiți”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că Maia Sandu a efectuat, 2 septembrie, o vizită la Comrat. Aceasta a ținut un discurs la Universitate, după care a răspuns la întrebările participanților. Ulterior, șefa statului a fost condusă către clădirea Executivului, unde a fost întâmpinată de către președintele Adunării Populare a Găgăuziei  Dmitri Constantinov și de către guvernatoarea Irina Vlah. Atunci, Vlah i-a reproșat președintei că intenționat sau nu, dar nu a fost inclusă pe agenda Maiei Sandu. În replică, șefa statului a menționat că colegii săi au contactat reprezentanții Executivului de la Comrat – declarație respinsă atunci de Vlah.

Mai târziu, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat din nou faptul că în agenda șefei statului nu a fost inclusă o întrevedere bilaterală și a menționat că vizita președintei și a premierului ar fi cauzate de viitoarele alegeri locale. Aceasta a menționat că, din păcate, șefa statului nu ar fi oferit răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și familiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: