Irina Vlah i-a dedicat Maiei Sandu un text lung: Vizita de astăzi în Găgăuzia a urmărit un alt scop
Full Article 3 minutes read

Irina Vlah i-a dedicat Maiei Sandu un text lung: Vizita de astăzi în Găgăuzia a urmărit un alt scop

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a comentat vizita președintei țării Maia Sandu în Găgăuzia. Aceasta a criticat din nou faptul că în agenda șefei statului nu a fost inclusă o întrevedere bilaterală și a menționat că vizita președintei și a premierului ar fi cauzate de viitoarele alegeri locale.

Irina Vlah a dedicat pe pagina sa de Facebook o postare lungă vizitei de astăzi a președintei țării Maia Sandu în Găgăuzia. Aceasta a menționat că, din păcate, șefa statului nu ar fi oferit răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și familiile.

Doamna președinta nu a reușit să depășească antipatiile personale și nu a fost pregătită să construiască un dialog. (…) Găgăuzia nu este o Antarctica politică. Lipsa dialogului nu este doar o barieră inutilă între Chișinău și Comrat, ci și o tactică greșită a partidului de guvernământ. Noi foarte mult „personalizăm” politica în țara noastră. Confundăm instituțiile puterii de stat cu liderii lor. Iar când Maia Sandu evită să se întâlnească cu Irina Vlah, ea evită să se întâlnească nu cu mine personal, ci cu șeful autonomiei ales de popor. Sper sincer că aceasta este doar o greșeală a protocolului președintelui”, a scris Irina Vlah.

În opinia guvernatoarei Găgăuziei, vizitele frecvente ale președintei și ale prim-ministrului în regiuni sunt cauzate de viitoare alegeri locale. De această dată, motivul ar fi protestele recente din sudul țării.

În timpul acestor vizite, oficialii de stat vorbesc despre modul în care implementează proiecte de infrastructură în detrimentul asistenței și creditelor externe. Vizita de astăzi a președintei în Găgăuzia a urmărit un alt scop – „temperarea spiritelor protestatare în autonomie””, a argumentat Vlah.

Vlah a menționat în acest context că nimeni nu poate priva cetățenii de dreptul de a protesta: „Nu dorim să ne implicăm în jocuri geopolitice. Vocea locuitorilor autonomiei nu are conținut politic. Este un strigăt social al poporului nostru”. Guvernatoarea Găgăuziei a adăugat că toate contradicțiile existente între Chișinău și Comrat trebuie rezolvate prin dialog și căutarea compromisurilor – indiferent de simpatiile personale și opiniile politice ale înalților oficiali ai țării.

***

Amintim că Maia Sandu a ajuns în dimineața de 2 septembrie la Comrat. Aceasta a ținut un discurs la Universitate, după care a răspuns la întrebările participanților. Ulterior, șefa statului a fost condusă către clădirea Executivului, unde a fost întâmpinată de către președintele Adunării Populare a Găgăuziei  Dmitri Constantinov și de către guvernatoarea Irina Vlah.

„Îmi pare foarte rău că așa s-a întâmplat. Sau nu s-a lucrat suficient sau intenționat. Din păcate, am fost excluși din agenda Dvs”, i-a reproșat Vlah Maiei Sandu.

În replică, șefa statului a menționat că colegii săi au contactat reprezentanții Executivului de la Comrat.

„Nu, din păcate nu s-a întâmplat acest lucru”, a spus Vlah.

Anterior, Executivul de la Comrat a menționat că nu sunt planificate întrevederi bilaterale între Vlah și Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: