Maia Sandu nu va desemna alt candidat la funcția de premier și va aștepta data de 23 martie
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu nu va desemna alt candidat la funcția de premier și va aștepta data de 23 martie

Președinta Maia Sandu spune că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. În cadrul ediției din 25 februarie a emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, șefa statului a anunțat că va discuta cu reprezentanții societății civile, pe care îi respectă. Președintele mai spune că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale, notează IPN.

Președinta Maia Sandu a explicat că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc  trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit șefului statului, dacă timp de trei  luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale.

„Dacă nu se poate rezolva problema anticipatelor în Parlament, există cealaltă opțiune – referendum. E adevărat, acest referendum ar prelungi procesul, totuși, nu va fi o amânare de  2 ani. În acești 2 ani doar s-ar perpetua corupția, sărăcia și disperarea”, a declarat Maia Sandu

Șefa statului spune că învestirea oricărui guvern cu mandat deplin în condițiile actualei legislaturi nu va face decât să prelungească actuala agonie politică.

„Strategia mea este să se ajungă la anticipate. Nu am de gând să accept un Guvern susținut de corupți, care ar continua să controleze instituțiile statului. Dacă ei nu sunt de acord cu anticipatele, mergem la referendum, și atunci poporul să decidă. Esența democrației asta este. Decizia oamenilor va fi obligatorie și pentru mine și pentru Parlament”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că nu va iniția consultările cu fracțiunile parlamentare, deși hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie indică expres asupra necesității consultărilor.

„Această decizie a Curții ar fi perfectă în condiții de normalitate, noi acum încercăm să deoligarhizăm țara. Care este eficiența acestor consultări, în situația în care vedem o parte din partide complet inconsecvente? Eu voi discuta cu societatea civilă. În pofida acestei decizii a Curții, țara trebuie să meargă la anticipate. Eu nu încalc principiile democrației, eu doar vreau să creez condiții ca cetățenii să decidă”, a spus președintele țării, Maia Sandu.

***

Amintim că, pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată, repetat, la funcția de premier, în pofida faptului că majoritatea parlamentară a propus candidatura Marianei Durleșteanu. Magistrații Curții Constituționale au ajuns la concluzia că șefa statului trebuie să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

Seara, președinta Maia Sandu a susținut un briefing de presă. Aceasta nu a precizat cum anume va acționa în continuare, însă a argumentat că „poporul va decide soarta țării la alegerile anticipate sau la un referendum”.

Pe 24 februarie, liderul Platformei DA Andrei Năstase a declarat că este gata să își asume guvernarea și a inițiat discuții cu liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în vederea găsirii unei soluții pentru ieșirea din criza politică. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS a declarat că reprezentanții formațiunii vor merge la consultări.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: