Sandu: „Timp de 30 de ani, Armata a fost lăsată fără echipamente. Simțim acut consecințele astăzi. Acum”
Full Article 3 minutes read

Sandu: „Timp de 30 de ani, Armata a fost lăsată fără echipamente. Simțim acut consecințele astăzi. Acum”

La 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naționale, președinta Maia Sandu declară că Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei – „pentru că nu am dezvoltat o capacitate militară corespunzătoare”. În cadrul ceremoniei de celebrare a celor 30 de ani, șefa statului a menționat că politicul nu a reușit să acorde atenția necesară dezvoltării capacităților de apărare. „Armata a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară. Simțim acut consecințele astăzi”, a precizat Sandu. 

„Constituit cu doi ani mai târziu decât Drapelul de Stat, în timpul conflictului de pe Nistru, Marele Stat Major al Armatei Naționale a fost creat pentru apărarea frontierei și a cetățenilor, pentru protejarea independenței statului tânăr Republica Moldova, pus la încercare de acel conflict”, a declarat Sandu.

„Adevărul e că politicul nu a reușit să acorde atenția și susținerea necesară dezvoltării unei capacități de apărare care să facă față provocărilor regionale” – a spus șefa statului.

Pe parcursul acestor 30 de ani, a adăugat Sandu, Armata a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară, fără mijloace performante. „Simțim acut consecințele astăzi. Acum”, a declarat ea.

Maia Sandu a mai adăugat că „Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei”.

„Pentru că nu am dezvoltat o capacitate militară corespunzătoare, nu am construit elementele critice de infrastructură și nu am cultivat reziliență socială. O armată puternică și bine echipată oferă țării libertate de acțiune, încredere în forțele proprii și opțiuni strategice”, a comunicat președinta.

Șefa statului a menționat că trecem printr-o perioadă foarte grea pentru țara noastră, iar investițiile în armată sunt necesare.

„Ele sunt investiții esențiale pentru stat, pentru infrastructura de securitate și apărare a statului. Avem război chiar la granița noastră, deci înțelegem foarte bine acest lucru. În acest sens, Republica Moldova trebuie să preia experiența altor state neutre de consolidare a forțelor armate. Eforturile de modernizare trebuie să se concentreze pe capacitatea umană, capacitatea tehnică și sistemul integrat de comandă și control”, a spus Maia Sandu.

În final, șefa statului a declarat că în calitate de Comandant Suprem, va sprijini eforturile de profesionalizare și de modernizare a sistemului de apărare națională.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: