Maia Sandu, pe primul loc. Rezultate preliminare după procesarea a 99,8% din procese verbale
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, pe primul loc. Rezultate preliminare după procesarea a 99,8% din procese verbale

Niciunul dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur de scrutin. După procesarea a 99,81% dintre procesele verbale, Maia Sandu a obținut 36,1% dintre voturile alegătorilor, iar Igor Dodon – 32,66%.

Datele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) în regim online arată că liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat peste 486 de mii dintre voturile alegătorilor. Pentru candidatul Igor Dodon, care a fost susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM), au votat aproape 440 de mii de alegători.

L-au susținut pe liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi 16,91% dintre alegători (peste 227 de mii). Violeta Ivanov, candidata Partidului „ȘOR” a câștigat simpatia a 6,5% dintre alegători (peste 87 de mii).

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase a fost susținut de 3,26% din alegători (circa 43,8 mii), iar președintele Partidului Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu – de 2,01% (27 de mii). Pentru candidatul Partidului Liberal Democrat Tudor Deliu au votat 1,37% dintre alegători (circa 18,4 mii) iar pentru Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului electoral „UNIREA” – 1,2% (16,1 mii).

În diaspora, au fost procesate 97,1% dintre procese verbale. Pe primul loc s-a clasat Maia Sandu, care a obținut peste 70% din voturi. Renato Usatîi a fost susținut de 17,34% dintre alegători, iar Igor Dodon pe locul trei – cu 3,65% dintre voturi. Președintele în exercițiu este urmat de Andrei Năstase, pentru care și-au dat votul 3,59% dintre cetățenii cu drept de vot care au participat la alegeri.

***

Prezența la vot a constituit 42,76%, adică circa 1,21 mln de alegători.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: