Maia Sandu, pentru Financial Times: Dacă Rusia ar fi invadat Moldova, aș fi rămas în țară
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, pentru Financial Times: Dacă Rusia ar fi invadat Moldova, aș fi rămas în țară

Moscova încearcă să refacă Uniunea Sovietică și să controleze Republica Moldova, a declarat președinta Maia Sandu pentru publicația Financial Time. Șefa statului susține că moldovenii trăiesc astăzi în pace doar datorită curajului forțelor armate ale Ucrainei, care își apără cu „curaj” țara. În alte condiții, spune Sandu, Rusia nu s-ar fi oprit la graniță, dar ar fi invadat și țara noastră.

„Nu cred că s-ar fi oprit la graniță. Suntem în siguranță astăzi doar datorită Ucrainei. (…) Ei (nr: Rusia) ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi. Noi nu vrem asta. Noi vrem să fim parte a lumii democratice”, a declarat președinta Maia Sandu.

Întrebată ce ar fi făcut în calitate de președintă, dacă Moldova ar fi fost invadată militar, șefa statului a declarat că ar fi rămas alături de popor.

„Da, desigur. Aș fi rămas”, a precizat ea.

Președinta țării declară că deși Moscova nu a reușit să declanșeze un război tradițional pe teritoriul Republicii Moldova, continuă să ducă un război hibrid în țara noastră. Președinta s-a referit inclusiv la declarațiile de la începutul acestui an, când a spus că Rusia își dorește să dea jos regimul de la Chișinău. Sandu declară că deși planul Kremlinului nu ar fi unul realist, acesta ar continua să submineze eforturile guvernării pro-occidentale din Moldova.

„Rusia a încercat întotdeauna să controleze Moldova, așa că când au văzut că nu mai pot folosi energia pentru a ne șantaja, au decis asupra altor măsuri, inclusiv proteste de stradă, profitând de dificultățile sociale. Nu s-au descurcat și s-au schimbat din nou”, a mai spus Maia Sandu.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în februarie curent că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”. Evaluările Maiei Sandu au fost făcute publice la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova. Rusia a respins atunci declarațiile președintei Maia Sandu despre un eventual plan al Kremlinului de destabilizare a situației de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: