Maia Sandu se află în Ucraina, la invitația lui Vladimir Zelenski. Va participa la Summitul Bucha 2023
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu se află în Ucraina, la invitația lui Vladimir Zelenski. Va participa la Summitul Bucha 2023

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află, pe 31 martie, în Ucraina, unde participă la Summitul Bucha 2023, la invitația Președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Potrivit presei regionale, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski împreună cu șefa statului Maia Sandu, prim-ministrul slovac Eduard Heger, premierul sloven Robert Golob și prim-ministrul croat Andrej Plenkovic vor participa la summitul „Bucha – Rusia este responsabilă de crimele din Ucraina”.

Informațiile despre summit nu au fost făcute publice. Totodată, nici despre vizitele vizitele liderilor străini nu s-a anunțat din timp.

La 31 martie, Ucraina marchează un an de când forțele rusești s-au retras din Bucea, lăsând în urmă sute de cadavre de civili pe străzile acestui orășel de navetiști situat în apropierea capitalei. Kievul a declarat că a fost un masacru și o crimă de război rusească.

Armata rusă a fost nevoită să părăsească în grabă Bucea și Irpin, alt oraș de la periferia Kievului, după o încercare eșuată de a cuceri capitala ucraineană. Imediat după aceea, imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile din Bucea au stârnit un val de șoc și condamnare în întreaga lume. Rusia a negat comiterea masacrelor și a susținut că morțile au fost „înscenate” de Ucraina.

Oficialii ucraineni estimează că au fost găsite la Bucha aproximativ patru sute de cadavre de civili care se alătură celor peste o mie descoperite în întreaga regiune din jurul Kievului. Multe dintre cadavre au fost îngropate în gropi comune.

Anchetatorii ucraineni și internaționali au deschis o anchetă privind crimele de război din Bucea, Irpin și alte locații din Ucraina unde se pare că au avut loc masacre.

Între timp, luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești pentru controlul orașului Bahmut și al altor orașe-cheie din regiunea estică Donețk au continuat fără încetare, în timp ce orașul Harkov din nord-estul țării a fost ținta unor atacuri cu rachete și drone în cursul nopții, a declarat armata la 31 martie.

***

Amintim că Maia Sandu a întreprins o primă vizită în Ucraina după invazia Rusiei, la invitația omologului său Volodimir Zelenski, pe 27 iunie 2022.

De menționat că, în cadrul vizitei, Maia Sandu a vizitat mai multe orașe grav afectate de războiul ruso-ucrainean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: