MAN a depus actele pentru participarea la referendum. Ceban: „Nu putem risca opțiunea „Da” în favoarea altei opțiuni”
Full Article 2 minutes read

MAN a depus actele pentru participarea la referendum. Ceban: „Nu putem risca opțiunea „Da” în favoarea altei opțiuni”

Președintele Mișcării Alternative Naționale (MAN), Ion Ceban, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-și înregistra partidul în calitate de participant la referendumul cu privire la integrarea europeană. Opțiunea aleasă de MAN pentru acest referendum este „Da”. 

Ion Ceban, împreună cu mai mulți colegi de partid, a fost la sediul CEC din Chișinău în amiaza zilei de 13 septembrie. Politicienii au depus documentele pentru înregistrarea MAN în calitate de participant la referendum.

Ulterior, liderul MAN, Ion Ceban, a făcut declarații în fața sediului autorității electorale.

El a precizat că, în urmă cu o zi, a avut loc ședința Consiliului Național Politic al MAN, în cadrul căreia cu votul a „o bună parte” din membri s-a decis ca formațiunea politică să ia parte la campania electorală pentru plebiscit.

Noi întotdeauna am pledat și am zis, inclusiv în documentele statutare, ideea integrării europene nu este ideea unui singur partid sau a unei singure persoane și nu trebuie să fie ca atare așa. De aceea este foarte important ca toți cei care, într-o formulă sau alta, împărtășesc ideea integrării europene a Republicii Moldova să-și coaguleze eforturile în acest sens. Indiferent de circumstanțele în care se desfășoară acest referendum, pentru că există mai multe întrebări. Dar în acest proces nu putem să riscăm cu opțiunea „Da” în favoarea unei alte opțiuni. De aceea, îndemnul nostru va fi să participați la referendum, iar opțiunea care este și va fi promovată de partidul Mișcarea Alternativă Națională este opțiunea „Da””, a spus politicianul.

Precizăm că Mișcarea Alternativă Națională, înființată în 2023, se poziționează ca fiind un partid pro-european. Cu toate acestea, fondatorul și liderul MAN, Ion Ceban, a fost în trecut membru al Partidului Comuniștilor, iar ulterior al Partidului Socialiștilor – formațiuni cu vector pro-rus. În perioada în care a fost socialist, Ceban a organizat proteste anti-UE la Bruxelles și a promovat integrarea țării noastre în Uniunea Vamală Euroasiatică.

***

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se va desfășura în data de 20 octombrie. Concomitent vor avea loc alegeri prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: