Marea Britanie acordă 9 mln de lire sterline pentru Moldova: „Țara are nevoi critice de îndeplinit pentru a-și spori nivelul de reziliență”
Full Article 4 minutes read

Marea Britanie acordă 9 mln de lire sterline pentru Moldova: „Țara are nevoi critice de îndeplinit pentru a-și spori nivelul de reziliență”

Marea Britanie a anunțat o contribuție de 9 milioane de lire sterline (aproximativ 10 376 460 euro) în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Menționăm că oficiali din 30 de state s-au reunit pe 17 octombrie la Chișinău la cea de-a 4-a ediție a Platformei. Potrivit oficialilor britanici, angajamentul financiar face parte din ajutorul de 10 milioane de lire sterline, promis de secretarul de stat James Cleverly în cadrul vizitei la Chișinău în martie 2023. Se menționează că banii vor contribui la livrarea rezultatelor tangibile pentru cetățeni în domenii precum reducerea sărăciei, infrastructură, inclusiv asigurarea securității energetice. 

Pe fundalul provocărilor, care necesită acțiuni imediate din partea Republicii Moldova, Regatul Unit al Marii Britanii salută concentrarea „Platformei de Sprijin pentru Moldova” pe necesitățile de dezvoltare de termen mediu, evidențiate de către gazdele evenimentului”, au menționat reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la Chişinău.

Diplomații au adăugat că „Republica Moldova are nevoi critice de îndeplinit pentru a-și spori nivelul de reziliență, iar acest summit, precum au demonstrat întrunirile anterioare, joacă un rol important în generarea soluțiilor potrivite pentru agenda de reforme și parcursul european al țării”.

Pentru a sprijini crearea fondului fiduciar multi-donator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare”, Marea Britanie a anunțat astăzi o contribuție în valoare de nouă milioane de lire sterline la proiectul M-GROW, gestionat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova. Acest angajament financiar face parte din ajutorul de zece milioane de lire sterline, promis de către secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii, James Cleverly, în cadrul vizitei sale la Chișinău din martie 2023″, au precizat reprezentanții Ambasadei.

Se mai menționează că „acest ajutor va contribui la livrarea rezultatelor tangibile pentru cetățeni în domenii precum reducerea sărăciei, infrastructură, asigurarea securității energetice, egalitatea de gen și reziliența la schimbările climatice”.

Contribuția va permite guvernului de la Chișinău să-și consolideze dialogul cu Uniunea Europeană și să devină mai rezistent la interferențele maligne din partea Rusiei și a actorilor criminali controlați de Kremlin. Fondul M-GROW va constitui un mecanism coordonat de finanțare și sprijin, care va ajuta Republica Moldova să facă investiții esențiale și necesare, să-și sporească competivitatea și să-și fortifice eforturile spre o dezvoltare verde, rezilientă, inclusivă și europeană”, au comunicat diplomații.

Potrivit Ambasadei, contribuția Marii Britanii la obiectivele Platformei de Sprijin pentru Moldova este multilaterală.

Regatul Unit coprezidează, împreună cu România, grupul de lucru împotriva corupției. Lupta anticorupție și împotriva crimelor organizate este cheia ancorării Republicii Moldova în lumea liberă. Marea Britanie a sancționat cetățeni moldoveni corupți și rămâne receptivă la toate cererile de asistență juridică bilaterală. Regatul Unit a răspuns și altor provocări identificate de către Platformă. Pe lângă cele 12,5 milioane oferite în 2022, în 2023 sunt oferite încă 10,5 milioane de lire sterline drept asistență umanitară pentru a sprijini refugiații ucraineni și familiile vulnerabile din Moldova. Iar prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare, sunt livrate alte trei milioane pentru asistență tehnică care sprijină eforturile de asigurare a securității energetice, cibernetice, integrității și a luptei anti-corupție”, au comunicat diplomații.

***

Astăzi, 17 octombrie 2023, țara noastră este gazda celei de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit, la Chișinău – Palatul Republicii, pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: