Marina Tauber, gata să-și încerce din nou norocul la Bălți: Să le fiu primar – cea mai mare dorință
Full Article 3 minutes read

Marina Tauber, gata să-și încerce din nou norocul la Bălți: Să le fiu primar – cea mai mare dorință

Vicepreședinta Partidului „ȘOR” – declarat recent în afara legii – Marina Tauber, anunță că este gata să participe la scrutinul electoral din 5 noiembrie. Deputata independentă spune că este gata să lupte din nou pentru fotoliul de primar al municipiul Bălți, după ce în 2021 a fost scoasă din cursa electorală, din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. Declarațiile au fost făcute de politiciana cercetată penal în cadrul emisiunii „Puls”, de la Orizont TV.

„Da, eu vreau să fiu candidat la alegerile locale din municipiul Bălți. Eu și echipa lui Ilan Șor am obținut încrederea majorității alegătorilor, însă regimul Sandu-PAS s-a speriat și ne-a exclus ilegal din cursa electorală. (…) Susținerea bălțenilor a însemnat foarte mult pentru noi. Ne simțim datori față de ei”, a declarat Marina Tauber.

Parlamentara a menționat în cadrul emisiunii că va merge la Bălți imediat ce restricțiile de părăsire a teritoriului municipiului Chișinău vor fi anulate.

Precizăm că Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie 2023. Data a fost stabilită de membrii Comisiei Electoral Centrale (CEC) pe 4 iulie. Hotărârea va intra în vigoare la data de 7 august 2023, atunci când va începe și perioada electorală.

În prezent, fotoliul de primar al municipiului Bălți este ocupat de Nicolai Grigorișin. El a venit în funcție în urma scrutinului organizat în decembrie 2021, după ce contracandidata sa din primul tur, Marina Tauber, care a acumulat cele mai multe voturi, a fost exclusă din cursa electorală din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. Marina Tauber a acuzat la acea vreme regimul PAS pentru înlăturarea sa, pe care a calificat-o ilegală. Eliminarea sa din cursa electorală de la Bălți a fost contestată, inclusiv, la CtEDO. Dosarul a fost depus la Curtea de la Strasbourg la începutul lunii mai al anului 2022.

De menționat în acest context că Marina Tauber este cercetată penal în Moldova. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic „ȘOR” – declarat recent în afara legii – și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Dosarul a fost recent trimis în instanța de judecată. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă de la 2 la 7 ani de detenție.

Tauber a rămas fără imunitate parlamentară după reținerea sa din 21 iulie 2022. Pe 17 iulie, parlamentara a fost plasată sub control judiciar și, respectiv, eliberată din arest la domiciliu – măsură prelungită repetat odată cu reținerea sa de pe Aeroportul Chișinău pe 1 mai curent, în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: