(VIDEO) Percheziții în Chișinău, desfășurate în comun cu oamenii legii din România. Operațiune de amploare „Deep Fake”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Percheziții în Chișinău, desfășurate în comun cu oamenii legii din România. Operațiune de amploare „Deep Fake”

Mascații au intervenit în centrul Chișinăului și au escortat mai mulți tineri către un loc necunoscut pentru audieri.

Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru NewsMaker că „în prezent se desfășoară măsuri speciale de investigație, iar detalii suplimentare nu pot fi oferite deocamdată. Revenim cu informații suplimentare pe parcurs”.

UPDATE (20:40) Oamenii legii confirmă: percheziții în Chișinău, desfășurate în colaborare cu oamenii legii din România

Pe 7 august, ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate, în comun cu procurorii PCCOCS și omologii din Romania, sub egida Europol și Eurojust, desfășoară acțuni de urmărire penală în cadrul unei operațiuni de amploare denumită „Deep fake”.  

Au fost desfășurate  în jur de 70 de percheziții în capitală. Potrivit poliției, în jurul orei 20:30 continuau acțiunile de urmărire penală, inclusiv percheziții.

UPDATE (21:10)

Potrivit surselor NM, oamenii legii au reținut deja circa 15 persoane. Suma prejudiciilor este estimată la peste 2 mln euro.

În total, oamenii legii au deconspirat cel puțin 6 call centre din Chișinău, unul dintre care în zona Universității „ULIM” – acolo au fost filmate și imaginile apărute pe internet.

La operațiuni au participat 17 grupuri de polițiști, procurori și ofițeri Fulger.

***

Amintim că un tânăr din Republica Moldova a povestit jurnaliștilor de la Recorder cum oamenii cad în plasa reclamelor deepfake care circulă pe internet, iar într-un final rămân fără bani. El a lucrat la un call-center din Chișinău, unde se coordonează escrocarea oamenilor. Tânărul a spus că, în discuția cu viitoarele victime, operatorii din call-center au în față mai multe hârtii cu scenarii și acestea sunt utilizate în funcție de reacțiile oamenilor. Scopul este obținerea accesului la aplicațiile de banking ale oamenilor și poze cu cărțile lor de identitate. Odată ce se ajunge în acest punct, toate conturile victimei sunt golite iar în biroul din Chișinău „se sărbătorește cu sunet de clopot și aplauze”. Tânărul a adăugat că a adunat probe și a sesizat autoritățile din Republica Moldova, dar acum se teme pentru viața lui pentru că a fost amenințat și chiar bătut în stradă.

NewsMaker a discutat cu un fost angajat al unui astfel de call centru, care a relatat cum era pusă la punct schema. Traducerea materialului va fi disponibilă în curând.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: