Mesaj de la Dodon pentru presă: Veți fi penalizați pentru știri false!
Full Article 3 minutes read

Mesaj de la Dodon pentru presă: Veți fi penalizați pentru știri false!

Președintele Igor Dodon a amenințat persoanele care răspândesc informații false pe rețelele de socializare, dar și presa care le preia. În cadrul unui briefing de presă după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 18 martie, șeful statului a anunțat că ia în considere propunerea pedepselor penale pentru promovare de fake news. 

„Suntem pe cale de a propune inclusiv răspundere penală pentru promovarea fake news-urilor (știri false, NM) și pentru promovarea panicii. Avem o deschidere totală atât din partea ministrului Sănătății, cât și din partea președinției și a Consiliului Suprem de Securitate. Aveți întrebări? Noi vă răspundem. Promovarea diferitor fake-uri, lucruri care se zvonesc pe rețelele de socializare despre situația dintr-un spital sau altul și preluate de mass media…Veți fi penalizați!”, a declarat Igor Dodon.

„Noi vom fi în situația să penalizăm. Panica este mai rea și mai contaminantă decât pandemia. Vreți să obțineți rating mai mare sau mai multe like-uri pe rețele de socializare și promovați fake news-uri, panică, știri false. Veți fi penalizați”, a adăugat acesta.

Amintim că bilanțul cazurilor de COVID-19 înregistrate în Republica Moldova a ajuns la 36, după ce miercuri au fost diagnosticați pozitiv încă 6 pacienți. În prezent, în Republica Moldova a fost confirmat un deces din cauza coronavirusului de tip nou. De asemenea, autoritățile din domeniul sănătății susțin că două persoane s-au însănătoșit, iar una a fost deja externată.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: