Mesaj dur din partea Comisiei Europene: „Moldova trebuie să implementeze toate recomandările Comisiei de la Veneția. Noi vom urmări”
Full Article 3 minutes read

Mesaj dur din partea Comisiei Europene: „Moldova trebuie să implementeze toate recomandările Comisiei de la Veneția. Noi vom urmări”

Înaltul Comisar European pentru Justiție Didier Reynders, care efectuează o vizită la Chișinău, a declarat că autoritățile moldovenești trebuie să implementeze toate recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, el a spus că implementarea acestora va fi urmărită de Europa, menționând că importantă nu este viteza, ci calitatea. 

În cadrul unor declarații de presă alături de ministra Justiției de la Chișinău, Didier Reynders a spus că „viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”. „Și acesta este un proces pe baze de merite și respectiv este abordat pas cu pas. Dincolo de aceasta, atunci când Comisia și-a oferit opinia sa pentru Moldova să i se ofere statutul de candidat noi am făcut acest lucru înțelegând că Moldova va întreprinde anumiți pași”, a precizat oficialul.

„Eu doar pot să salut angajamentul dumneavoastră pentru acești pași, după cum și am salutat angajamentul cu privire la supremația legii și adoptarea strategiei de reformare a justiției, cât și planul de acțiuni cu privire la justiție”, a adăugat Înaltul Comisar European pentru Justiție.

Cu privire la sistemul judecătoresc, Didier Reynders a menționat că sprijină procesul de vetting a candidaților.

„Acest lucru este în conformitate cu opinia Comisiei de la Veneția cu privire la Curtea Supremă de Justiție în particular. Eu salut implementarea din partea Moldovei a recomandărilor din partea Comisiei de la Veneția cu privire la reformele date și cu privire la vetting în general. UE este angajată să continue să sprijine Moldova în eforturile de reformare inclusiv pentru un eficient vetting în instituțiile de top din justiție, astfel încât să fie pe deplin în conformitate cu standardele europene”, a precizat Reynders.

În același timp, el a declarat că țara noastră trebuie să implementeze toate recomandările Comisiei de la Veneția, înainte de adoptarea legilor în acest sens.

„Vreau să vă încurajez ca Moldova să implementeze toate recomandările din partea Comisiei de la Veneția. Știu că vor fi mai multe poziții, opinii, care vor fi adoptate de Comisia venețiană săptămână viitoare și noi vom urmări implementarea acestora inclusiv de exemplu cele cu privire la vetting și dezoligarhizare. Recomandările Comisiei de la Veneția trebuie să fie pe deplin implementate înainte de adoptarea respectivei legi. Eu știu că este greu să oferi rezultate cu privire la reforma justiției, dar vreau să zic că principalul este calitatea și nu viteza”, a adăugat oficialul.

„Va fi un an foarte greu și aștept cu nerăbdare să văd care va fi rezultatul acestui proces”, a conchis Înaltul Comisar European pentru Justiție.

La rândul ei, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a menționat că „pentru Republica Moldova îmbunătățirea sectorului justiției a fost și rămâne o prioritate majoră și constituie o condiție esențială pentru dezvoltarea unei societatea democratice”.

Ministra a mai spus că a avut ocazia să abordeze cu Înaltul Comisar European pentru Justiție „acțiunile realizate dar și cele setate de către Ministerul Justiției pentru a satisface pe de o parte așteptările legitime ale cetățenilor, cât și cele ale Uniunii Europene care ne-a acordat încrederea în accelerarea parcursului nostru european”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: