Mesajul lui Recean pentru cei care așteaptă demisia lui Vasiloi și Revenco
Full Article 4 minutes read

Mesajul lui Recean pentru cei care așteaptă demisia lui Vasiloi și Revenco

Prim-ministrul Dorin Recean declară că autoritățile vor decide dacă urmează să fie operate sau nu demisii din funcție, urmare a atacului armat din 30 iunie de la Aeroport, în care doi moldoveni au decedat la datorie, doar după ce autoritățile responsabile vor prezenta un raport detaliat cu privire la acțiunile întreprinse, iar Procuratura va finaliza investigația începută. Între timp, oficialul a îndemnat „criticii” care cer demisia șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, dar și a ministrei de Interne, Ana Revenco, să atragă atenția la cum au acționat polițiștii de frontieră și angajații MAI, care au intervenit primii la fața locului.

„Puțini știu, dar Poliția de Frontieră a identificat exact că aceasta (nr. atacatorul, Rustam Așurov) este o persoană cu risc sporit. Și el a trecut prin alte aeroporturi, inclusiv din Istanbul, care se consideră unul dintre cele mai sigure, și nu a fost identificat nici într-o bază de date. Totuși, polițiștii noștri de frontieră, în baza filtrelor aplicate împreună cu SIS, au fost capabili să identifice imediat că prezintă un potențial pericol”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Guvernului declară că din momentul în care s-a auzit prima împușcătură, patrula de poliție care se afla în imediata apropiere a intervenit imediat – pasagerii, dar și angajații Aeroportului au fost evacuați de urgență, în nici 2 minute. Prin acțiunile „curajoase și prompte”, spune Recean, a fost evitată luarea de ostatici.

„Exista o mare probabilitate, certitudine, că lucrurile degradau și mai mult. Menționez ce au făcut acești polițiști, curajul și intervenția promptă”, a mai spus Dorin Recean.

În ceea ce privește eventualele demisii, urmare a incidentului de pe Aeroport, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că o decizie în acest sens va fi luată abia după ce autoritățile responsabile vor prezenta, la sfârșitul acestei săptămâni, primul raport detaliat în ceea ce privește evenimentele din ziua de 30 iunie, dar și acțiunile întreprinse de organele abilitate. Decizia privind eventualele remanieri va trebuie să aștepte, de asemenea, finalizarea dosarului pornit de Procuratura Generală, urmare a atacului armat. „Atunci vom avea o decizie” – a precizat Recean.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Pe 1 iulie, Partidul Social Democrat European și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au cerut demisia șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi și ministrului de Interne Ana Revenco, după atacul armat de la Aeroport care s-a soldat cu 2 morți. Formațiunile consideră că în sistemul de securitate există breșe.

La 3 zile de la tragicul incident, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Pe 5 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat autorităților responsabile să prezinte, până la sfârșitul acestei săptămâni, un raport detaliat privind măsurile luate, care să asigure un nivel de securitate înaltă la Aeroport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: