Mihai Popșoi a fost numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. CV și avere
Full Article 3 minutes read

Mihai Popșoi a fost numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. CV și avere

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi este noul ministru de Externe al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut pe 24 ianuarie, la ședința Guvernului, la scurt timp după demisia lui Nicu Popescu din această funcție. Tot astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că Cristina Gherasimov se alătură cabinetului de miniștri. Ea va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene.

Deocamdată nu este clar când noii miniștri vor depune jurământul, întrucât Mihai Popșoi, proaspăt numit în funcția de ministru de Externe, se află la Strasbourg până pe 26 ianuarie. 

El face parte din delegația legislativului, care participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Cine este Mihai Popșoi

Mihai Popșoi este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit platformei cusens.md, el a ajuns pentru prima dată în legislativ în 2019, pe listele Blocului electoral ACUM, format din Platforma DA și PAS. Ulterior, Popșoi a fost reales deputat în Parlamentul de la Chișinău în 2021, pe listele PAS – partid a cărui vicepreședinte este din 2017.

Popșoi a făcut doctoratul în studii politice la Universitatea din Milano, Italia. Până a intra în Parlament, acesta a oferit consultanță politică mai multor organizații internaționale. De asemenea, potrivit CV-ului, Popșoi a lucrat în calitate de manager de proiect la Centrul NATO în Moldova, precum și analist politic la Ambasada SUA în Moldova.

Cu ce avere vine Popșoi la șefia MAEIE

Potrivit declarației de avere depuse de Mihai Popșoi pentru anul 2022, parlamentarul a ridicat în această perioadă un salariu oficial în mărime de aproape 247 de mii de lei, ceea ce ar însemna un venit lunar de puțin peste 20 de mii de lei lunar – bani obținuți din activitatea la Parlament. La fel, parlamentarul a primit peste 92 de mii de lei din diurne, aproape 73 de mii din indemnizațiile pentru renunțarea la mașina de serviciu și peste 176 de mii de lei – compensarea cheltuielilor de la locul de muncă.

De asemenea, Popșoi a ridicat în 2022 un salariu în mărime de aproape 590 de mii de lei de la Ambasada Regatului Țărilor de Jos din Republica Moldova, ceea ce ar însemna un venit lunar de puțin peste 49 de mii de lei.

Potrivit declarației de avere, în 2022, Popșoi a obținut alte venituri din vânzarea unui apartament și a unei mașini în mărime de 40.500 euro.

La categoria bunuri imobile în țară și străinătate, Popșoi declară o casă de locuit pe care a moștenit-o în 2006, un apartament cumpărat în 2016, un spațiu comercial, pe care îl deține din 2022.

Mihai Popșoi conduce un automobil de model Renault Kadjar din 2019, pe care l-a procurat în 2022. Valoarea automobilului declarată este de aproape 326 de mii de lei, echivalentul a circa 17 mii euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: