Mihai Popșoi avertizează: „Unii politicieni doresc să izoleze Republica Moldova prin adoptarea „legii agenților străini”
Full Article 2 minutes read

Mihai Popșoi avertizează: „Unii politicieni doresc să izoleze Republica Moldova prin adoptarea „legii agenților străini”

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a avertizat că unii politicieni vor să izoleze din nou Republica Moldova, fără sprijin extern, într-o vasalitate deplină. Declarația sa a fost făcută pe 12 august, după ce liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat pe 7 august că dorește în țara noastră o lege a „agenților străini”, similară cu cea din Georgia, inspirată de legislația din Rusia. Ideea este susținută inclusiv de unii politicieni care intenționează să candideze la alegerile prezidențiale. 

Această lege amenință să priveze Georgia de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană și să o îndepărteze de comunitatea europeană, a comentat ministrul Popșoi pe Facebook.

Conform diplomatului, un asemenea pas politic al socialiștilor și unora dintre candidații la prezidențiale reprezintă riscuri semnificative pentru viitorul Republicii Moldova, ceea ce actuala guvernare nu va permite acest lucru.

„Țara noastră a obținut cu mare greu șansa de a face parte din marea familie europeană. Cetățenii țării își doresc un viitor prosper și pașnic în Uniunea Europeană, și niciun agent străin nu va putea stăvili năzuința legitimă a majorității poporului”, a transmis ministrul în mesajul său.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat la o emisiune TV și ulterior pe contul său de Telegram că organizațiile neguvernamentale finanțate din străinătate au devenit o putere distinctă în Republica Moldova, primind fonduri din aceleași surse ca și guvernul. În acest context, Dodon propune adoptarea unei legi în țara nostră, asemănătoare cu cea din Georgia, pentru a reglementa finanțarea ONG-urilor.

Reamintim că după numeroase proteste, discuții aprinse și incidente violente între deputații georgieni, Parlamentul de la Tbilisi a adoptat, în data de 14 mai a acestui an, proiectul de lege „privind transparența influenței străine”. Detalii AICI.

Adoptarea legii „agenților străini” a dus la înrăutățirea relațiilor cu Uniunea Europeană și Statele Unite. Uniunea Europeană a suspendat procesul aderării Georgiei la blocul comunitar și a înghețat fonduri de 30 de milioane de euro, iar la sfârșitul lunii iulie, SUA suspendă un ajutor financiar de 95 de milioane de dolari pentru Georgia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: