Ministerul Apărării: Moldova nu participă la exercițiul NATO „Steadfast Defender 24”
Full Article 3 minutes read

Ministerul Apărării: Moldova nu participă la exercițiul NATO „Steadfast Defender 24”

Republica Moldova nu participă la exercițiul NATO „Steadfast Defender 24”. Iar exercițiul „Swift Response” nu are tangență cu „Steadfast Defender 24”. Precizările au fost făcute pe 23 ianuarie, pentru NewsMaker, de reprezentanții Ministerului Apărării. Înainte de aceasta, în presă a fost difuzată informația potrivit căreia Moldova va fi implicată în cel mai mare exercițiu militar NATO în Europa din ultimele decenii, iar subiectul a fost preluat și de Partidul Renaștere, apropiat oligarhului Ilan Șor. 

Pe 23 ianuarie, Partidul „Renaștere”, apropiat fugarului Ilan Șor, a publicat pe rețelele de socializare un text în care se menționa că „NATO intră în Moldova. Deocamdată sub formă de exerciții militare”.

„Aproximativ 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere și mai mult de o mie de vehicule de luptă. Tot acest arsenal va fi adus în țara noastră în luna mai, în cadrul unor exerciții militare NATO. Pentru ce ne pregătesc? De ce regimul „galben” calcă deliberat în picioare Constituția, încălcând statutul de neutralitate permanentă? Partidul „Renaștere” a subliniat că, pentru a menține pacea în Moldova, este necesară construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii externi. Cum este posibil acest lucru, când militarii blocului occidental sunt lăsați să intre în țara noastră?”, a menționat partidul pe rețelele de socializare.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Alla Diaconu a precizat că „țara noastră nu participă la exercițiul NATO „Steadfast Defender 24””.

„Referitor la exercițiul „Swift Response” acesta se desfășoară între Armata Națională și Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa în baza unor angajamente bilaterale de transfer a experienței și nu are tangență cu „Steadfast Defender 24″”, a menționat reprezentanta Ministerului Apărării.

***

NATO va organiza cel mai mare exercițiu în Europa din ultimele decenii – Steadfast Defender. Anunțul a fost făcut pe 18 ianuarie 2024, de comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa Christopher Cavoli, care a adăugat că aproximativ 90 000 de militari vor lua parte la acest exercițiu. Potrivit lui Cavoli, exercițiul va începe săptămâna aceasta și va dura până în luna mai. Se așteaptă ca militarii să exerseze un scenariu de apărare în cazul unei invazii rusești. Potrivit Radio Svoboda, ultima dată când NATO a organizat un astfel de exercițiu de amploare a fost în 1988. La acea vreme, au participat 125 000 de militari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: