Ministerul Finanțelor: 25% din totalul finanțării primite de la partenerii străini sunt sume nerambursabile
Full Article 3 minutes read

Ministerul Finanțelor: 25% din totalul finanțării primite de la partenerii străini sunt sume nerambursabile

Ministerul Finanțelor anunță că Republica Moldova a beneficiat în anul 2022 de peste 13,72 miliarde lei de la partenerii externi, dintre care granturile constituie 3,41 miliarde lei. Informațiile au fost confirmate pentru NM.

Potrivit ministerului de Finanțe, în anul 2022, Republica Moldova a reușit să mobilizeze surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă a 13,72 miliarde lei, cu 8,64 miliarde lei mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar.

Circa 3,14 miliarde lei din totalul finanțării primite constituie granturi, iar 5,23 miliarde lei – împrumuturi.

Totodată, Ministerul Finanțelor a anunțat că peste 420 milioane de euro au fost transferate în bugetul de stat, după cele trei conferințe ale Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Pe parcursul anului 2022 au fost desfășurate trei ședințe ale Platformei – la Berlin în luna aprilie, la București în luna iulie și la Paris în luna noiembrie.

Astfel, în anul 2022, Republica Moldova a reușit să mobilizeze surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă a 13,72 miliarde lei (cca. 671 mil. euro), cu 8,64 miliarde lei (cca. 422,9 mil. euro) mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar.

Mijloacele financiare au fost încasate, în special, din partea FMI – 55,1 mil. euro și 33,2 mil. dolari SUA, Băncii Mondiale – 101,3 mil. euro și 9,24 mil. dolari SUA, Comisiei Europene – 75,0 mil. euro, Agenției Franceze de Dezvoltare – 75,0 mil. euro, Guvernului Germaniei – 40,0 mil. euro, Guvernului României – 10,49 mil. euro și Guvernului Poloniei – 20 mil. euro.

De asemenea, în contul special, deschis de Ministerul Finanțelor pentru colectarea donațiilor financiare destinate asistenței umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, a fost încasată de la donatorii externi suma echivalentă cu cca. 199,7 milioane de lei, inclusiv din partea Guvernelor Elveției (3,2 mil. USD), Suediei (3,66 mil euro), Lituaniei (3,25 mil. euro), Slovaciei (0,1 mil. euro) și Estoniei (0,1 mil. euro).

Suplimentar, Ministerul declară că până la finele anului sunt preconizate intrări de mijloace financiare pentru suport bugetar nerambursabil în bugetul de stat de la: Guvernul SUA – 30 mil. dolari SUA și Guvernul Norvegiei – 14,0 mil. dolari SUA.

Pentru anul 2023 s-a reușit mobilizarea asistenței financiare externe pentru sprijin bugetar în valoare de 16,87 miliarde de lei (inclusiv 25,6% – resurse nerambursabile), dintre care cca. 160,5 mil. euro (circa 3,3 miliarde lei) sunt angajamente financiare anunțate în cadrul Conferinței de la Paris (21 noiembrie 2022).

În cadrul celor trei Conferințe ministeriale „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova” (București, Berlin, Paris), partenerii de dezvoltare au enunțat pentru țara noastră angajamente financiare și umanitare în valoare echivalentă a cca. 1,4 miliarde de euro, care urmează a fi alocate și valorificate în următorii ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: