Ministerul Justiției, despre hotărârea CtEDO în cazul Stoianoglo: Vom achita despăgubirile
Full Article 3 minutes read

Ministerul Justiției, despre hotărârea CtEDO în cazul Stoianoglo: Vom achita despăgubirile

Ministerul Justiției a venit cu o reacție, după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a statuat că Republica Moldova a încălcat drepturile fostului procuror general Alexandr Stoianoglo la un proces echitabil, atunci când a fost revocat din funcție. Instituția precizează că cererea se referă, de fapt, la pretinsa imposibilitate a reclamantului, în calitate de procuror general, de a contesta suspendarea sa din funcție în legătură cu inițierea unei cauze penale în privința sa. Ministerul Justiției anunță că statul va achita despăgubirile, după intrarea în vigoare a hotărârii.

„Bazându-se pe Articolul 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, reclamantul s-a plâns în fața Curții de faptul că nu a avut acces la o instanță de judecată pentru a contesta suspendarea sa din funcție. La fel, invocând Articolul 13 din Convenție, el s-a mai plâns de lipsa unui remediu eficient la nivel național, prin care să conteste suspendarea sa din funcție”, anunță Ministerul Justiției.

Referitor la aplicabilitatea Articolului 6 § 1 din Convenție, Ministrul Justiției anunță că Curtea a susținut argumentul Guvernului, potrivit căruia legislația națională excludea, la acel moment, posibilitatea contestării suspendării din funcție.

„Totuși, Curtea a notat că toți actorii din sistemul judecătoresc, fie judecători sau procurori, ar trebui să beneficieze, la fel ca și alți cetățeni, de protecție împotriva oricărui arbitrariu care ar putea surveni din partea puterii legislative sau executive, și doar supravegherea de către un organ judiciar independent poate asigura în mod efectiv o asemenea protecție. Astfel, Curtea a considerat că suspendarea automată din funcție a Procurorului General, în situația pornirii unei cauze penale în privința lui, nu poate fi justificată de motive obiective determinate de interesul statului, în lipsa oricărei forme de control judiciar”, mai anunță Ministerul Justiției.

Sursa citată precizează că CtEDO a acordat, astfel, reclamantului 3.600 de euro pentru prejudiciul moral și a respins pretențiile reclamantului cu privire la costuri și cheltuieli. Hotărârea devine definitivă la trei luni din momentul publicării acesteia.

„Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului”, mai anunță Ministerul Justiției.

Instituția precizează în acest context că recent au fost operate modificări la Legea cu privire Procuratură, în cadrul cărora a fost revizuit și mecanismul suspendării din funcție a procurorului general, pentru a evita astfel de hotărâri pe viitor.

***

Pe 24 octombrie, CtEDO a publicat o decizie urmare a plângerii fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să-i plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat, după ce i-ar fi încălcat drepturile la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

Potrivit avocatului Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție pentru a implementa hotărârea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendare. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă ca autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plângerea lui Stoianoglo.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: