Ministerul Justiției din Rusia a inclus postul de televiziune „Dojdi” în lista „agenților străini”
Full Article 2 minutes read

Ministerul Justiției din Rusia a inclus postul de televiziune „Dojdi” în lista „agenților străini”

Postul de televiziune „Dojdi” (Дождь) din Rusia, cunoscut pentru criticile aduse Kremlinului, a fost inclus în lista „agenților străini”. Tot pe 20 august, Ministerul rus al Justiției a inclus în lista respectivă portalul „Vajnîi istorii” («Важные истории»), precum și cinci nume de jurnaliști.

Președintele Comisiei „cu privire la ancheta factorilor de implicare a statelor străine în treburile interne ale Rusiei” Vasilii Piskarev a declarat că Dojdi „în repetate rânduri a intrat în vizorul Comisiei”, iar materialele ar fi parvenit din partea „diferitor organizații și cetățeni”.

„Acum o lună, am examinat și direcționat către organele competente o sesizare depusă de una dintre ONG-urile rusești. După cum vedeți, a urmat reacția”, a declarat oficialul.

În primăvară, Ministerul rus al Justiției a inclus în lista „agenților străini” portalul independent Meduza. După această decizie, majoritatea sponsorilor a refuzat colaborările cu instituția de presă, iar redacția a fost nevoită să reducă salariile angajaților și să solicite donații din partea susținătorilor. Peste câteva săptămâni, în lista respectivă a fost inclusă publicația VTimes. În scurt timp, aceasta și-a sistat activitatea.

Pe 15 iulie, Procuratura Generală a Rusiei a declarat drept „organizații nedorite” compania americană Project Media, Inc., despre care presa a scris că ar fi avut legătură cu portalul de investigații „Proekt” («Проект») În aceeași zi, au fost incluși în lista „ageților străini” mai mulți jurnaliști, inclusiv redactorul-șef al Open Media («Открытых медиа»), precum și redactorul șef adjunct al instituției de presă, dar și un corespondent al Radio Europa Liberă din Rusia.

O săptămână mai târziu, Ministerul rus al Justiției a inclus în lista „agenților străini” portalul The Insider și alți cinci jurnaliști.

La începutul lui august, Roskomnadzor a blocat trei proiecte care ar fi avut legături cu Mihail Hororkovski (fost președinte al grupului petrolier Iukos), din cauza legăturii cu „organizațiile nedorite”. În curând, toate trei și-au sistat activitatea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: