Dojdi

Ministerul Justiției din Rusia a inclus postul de televiziune „Dojdi” în lista „agenților străini”

Postul de televiziune „Dojdi” (Дождь) din Rusia, cunoscut pentru criticile aduse Kremlinului, a fost inclus în lista „agenților străini”. Tot pe 20 august, Ministerul rus al Justiției a inclus în lista respectivă portalul „Vajnîi istorii” («Важные истории»), precum și cinci nume de jurnaliști.

Președintele Comisiei „cu privire la ancheta factorilor de implicare a statelor străine în treburile interne ale Rusiei” Vasilii Piskarev a declarat că Dojdi „în repetate rânduri a intrat în vizorul Comisiei”, iar materialele ar fi parvenit din partea „diferitor organizații și cetățeni”.

„Acum o lună, am examinat și direcționat către organele competente o sesizare depusă de una dintre ONG-urile rusești. După cum vedeți, a urmat reacția”, a declarat oficialul.

În primăvară, Ministerul rus al Justiției a inclus în lista „agenților străini” portalul independent Meduza. După această decizie, majoritatea sponsorilor a refuzat colaborările cu instituția de presă, iar redacția a fost nevoită să reducă salariile angajaților și să solicite donații din partea susținătorilor. Peste câteva săptămâni, în lista respectivă a fost inclusă publicația VTimes. În scurt timp, aceasta și-a sistat activitatea.

Pe 15 iulie, Procuratura Generală a Rusiei a declarat drept „organizații nedorite” compania americană Project Media, Inc., despre care presa a scris că ar fi avut legătură cu portalul de investigații „Proekt” («Проект») În aceeași zi, au fost incluși în lista „ageților străini” mai mulți jurnaliști, inclusiv redactorul-șef al Open Media («Открытых медиа»), precum și redactorul șef adjunct al instituției de presă, dar și un corespondent al Radio Europa Liberă din Rusia.

O săptămână mai târziu, Ministerul rus al Justiției a inclus în lista „agenților străini” portalul The Insider și alți cinci jurnaliști.

La începutul lui august, Roskomnadzor a blocat trei proiecte care ar fi avut legături cu Mihail Hororkovski (fost președinte al grupului petrolier Iukos), din cauza legăturii cu „organizațiile nedorite”. În curând, toate trei și-au sistat activitatea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: