Ministrul Infrastructurii nu exclude noi scumpiri la energia electrică: „Prețul de achiziție se va reflecta și în tarife”
Full Article 2 minutes read

Ministrul Infrastructurii nu exclude noi scumpiri la energia electrică: „Prețul de achiziție se va reflecta și în tarife”

Tariful la energia electrică ar putea crește, din nou. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în studioul NewsMaker. O majorarea a prețului va fi determinată, spune vicepremierul, de prețul achiziției energiei electrice.

„Daca va crește prețul de achiziție, se va reflecta și în tarife. ANRE trebuie să facă calculele necesare, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale va analiza opțiunile de compensare în această situație. Nu vreau să fac speculații, dar nu exclud că va fi nevoie de intervenit la tarif”, a declarat ministrul.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 12 octombrie, majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, consumatorii „Premier Energy” S.R.L. vor achita 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful anterior, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele anterioare.

Precizăm că Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat astăzi, 21 octombrie, stare de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru astăzi, 21 octombrie, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice, constituie circa 80MW în orele de vârf. Pentru zilele de sâmbătă și duminică, 22 și, respectiv 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Ministrul Andrei Spînu a dat asigurări că cetățenii Republicii Moldova nu vor fi deconectați de la curentul electric nici azi, nici în weekend. Ministrul a declarat că Republica Moldova va importa, în continuare, în orele de vârf, energie electrică din România, la un preț de 90 de euro MWh. Mai mult, potrivit oficialului, țara noastră va putea să își suplinească deficitul de energie electrică inclusiv de pe piața europeană, grație rețelei europene ENTSO-E la care suntem interconectați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: