Ministrul Infrastructurii nu exclude noi scumpiri la energia electrică: „Prețul de achiziție se va reflecta și în tarife”
Full Article 2 minutes read

Ministrul Infrastructurii nu exclude noi scumpiri la energia electrică: „Prețul de achiziție se va reflecta și în tarife”

Tariful la energia electrică ar putea crește, din nou. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în studioul NewsMaker. O majorarea a prețului va fi determinată, spune vicepremierul, de prețul achiziției energiei electrice.

„Daca va crește prețul de achiziție, se va reflecta și în tarife. ANRE trebuie să facă calculele necesare, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale va analiza opțiunile de compensare în această situație. Nu vreau să fac speculații, dar nu exclud că va fi nevoie de intervenit la tarif”, a declarat ministrul.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 12 octombrie, majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, consumatorii „Premier Energy” S.R.L. vor achita 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful anterior, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele anterioare.

Precizăm că Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat astăzi, 21 octombrie, stare de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru astăzi, 21 octombrie, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice, constituie circa 80MW în orele de vârf. Pentru zilele de sâmbătă și duminică, 22 și, respectiv 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Ministrul Andrei Spînu a dat asigurări că cetățenii Republicii Moldova nu vor fi deconectați de la curentul electric nici azi, nici în weekend. Ministrul a declarat că Republica Moldova va importa, în continuare, în orele de vârf, energie electrică din România, la un preț de 90 de euro MWh. Mai mult, potrivit oficialului, țara noastră va putea să își suplinească deficitul de energie electrică inclusiv de pe piața europeană, grație rețelei europene ENTSO-E la care suntem interconectați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: