Moldova nu va rămâne în beznă. Spînu: „Vom cumpăra energie electrică din România și de pe piața europeană”
Full Article 3 minutes read

Moldova nu va rămâne în beznă. Spînu: „Vom cumpăra energie electrică din România și de pe piața europeană”

Cetățenii Republicii Moldova nu vor fi deconectați de la curentul electric nici azi, nici în weekend. Asigurarea vine din partea vicepremierului Andrei Spînu. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că Republica Moldova va importa, în orele de vârf, energie electrică din România. Mai mult, potrivit oficialului, țara noastră va putea să își suplinească deficitul de energie electrică inclusiv de pe piața europeană, grație rețelei europene ENTSO-E la care suntem interconectați.

Potrivit vicepremierului, au fost identificate alte 100 MWh de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România ar urma să livreze țării noastre 235 MWh. Potrivit ministrului, Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România.

„Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană. (…) Azi, cât și în acest weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Începând de luni, vom avea un deficit mai mare de energie electrică ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică. Tot luni, vom veni cu informații suplimentare despre acest deficit”, anunță ministrul Andrei Spînu.

Ministrul dă asigurări că Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare astfel încât curentul electric să nu fie deconectat. Oficialul a reiterat, în context, îndemnul de a economisi energia electrică în orele de vârf.

„Vă rog să continuăm să economisim. (…) În perioada următoare va trebui să continuăm acest efort pentru a nu fi în situație de a deconecta consumatorii”, a mai spus Spînu.

Precizăm că Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat astăzi, 21 octombrie, stare de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru astăzi, 21 octombrie, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice, constituie circa 80MW în orele de vârf. Pentru zilele de sâmbătă și duminică, 22 și, respectiv 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Anunțul întreprinderii vine după ce furnizorul Central de energie electrică, SA Energocom a semnalat furnizorul de energie electrică  Premier Energy despre existența unui deficit de energie de 284 MWh. Astfel, Premier Energy a avertizat că sunt posibile deconectări ale energiei electrice, dacă Comisia Situații Excepționale va cere acest lucru.

De menționat că pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului, din 24 octombrie. Astfel, în loc de 70 % cât livrează în prezent, Chișinăul va putea primi doar 27%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: