Ministrul ucrainean de Externe, aflat în vizită la Chișinău: „Sperăm să deschidem negocierile de aderare în paralel”
Full Article 3 minutes read

Ministrul ucrainean de Externe, aflat în vizită la Chișinău: „Sperăm să deschidem negocierile de aderare în paralel”

Noul ministru de Externe al Ucrainei, Andrei Sibiga, efectuează pe 19 septembrie o vizită în Republica Moldova. La Chișinău, oficialul ucrainean a subliniat relația strânsă dintre Ucraina și Moldova și a mulțumit țării noastre pentru sprijinul oferit de la începutul războiului. Șeful diplomației ucrainene a avut o întrevedere cu omologul său Mihai Popșoi, iar după aceasta au făcut declarații comune de presă. 

„Sunt bucuros să mă aflu astăzi în Chișinăul ospitalier. Chișinău este una dintre primele capitale pe care eu le vizitez și asta nu este întâmplător, pentru că Moldova pentru noi este nu doar un vecin, ci un bun prieten și partener. Vreau să-mi exprim solidaritatea cu toți cei care au avut de suferit în urma calamităților naturale. Poporul moldovenesc poate să conteze pe sprijinul substanțial al Ucrainei. Suntem gata să dăm și tehnică și salvatorii noștri, care sunt cunoscuți ca cei mai buni din lume, având în vedere acea experiență pe care o au dânșii astăzi”, a declarat Sibiga în debutul conferinței.

În continuare, oficialul ucrainean a vorbit despre subiectele discutate la Chișinău.

„Una dintre principalele teme de astăzi a fost perspectiva integrării statelor noastre în Uniunea Europeană. (…) Noi o să colaborăm cu Republica Moldova în acest context. Sperăm că, cu ajutorul partenerilor noștri, o să deschidem negocierile nu unul după unul, dar în paralel. Suntem bucuroși că Republica Moldova merge cu noi pe același drum”, a declarat ministrul ucrainean.

De asemenea s-a menționat necesitatea extinderii colaborării trilaterale dintre România, Republica Moldova și Ucraina la nivelul șefilor de guvern. Ministrul a mai subliniat că atâta timp cât armata ucraineană continuă să reziste, securitatea Republicii Moldova este garantată: „Puteți fi convinși că sunteți în siguranță”.

La rândul său, ministrul Popșoi a reafirmat sprijinul deplin al Moldovei pentru Formula Păcii propusă de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, subliniind că aceasta reprezintă singura cale către „o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”. De asemenea a reiterat angajamentul Moldovei de a continua să acorde sprijin refugiaților ucraineni care și-au găsit adăpost în țară.

Vizita oficialului ucrainean în Republica Moldova a fost anunțată în ajun, pe 18 septembrie, de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău. Sibiga a fost numit recent în funcție, pe 5 septembrie. Înainte de aceasta, mai mulți miniștri din Guvernul de la Kiev și-au dat demisia, printre aceștia a fost și Dmitri Kuleba care a deținut funcția de ministru de Externe. Potrivit presei ucrainene în următoarea perioadă se așteaptă la o „resetare mare” a cabinetului. „Peste 50% din personalul Cabinetului de Miniștri va fi înlocuit”, a comunicat șeful fracțiunii Servitorul Poporului, David Arakhamia. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: