Minori implicați în campania electorală pentru Maia Sandu? Sesizarea lui Chicu și reacția PAS
Full Article 3 minutes read

Minori implicați în campania electorală pentru Maia Sandu? Sesizarea lui Chicu și reacția PAS

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, care va concura la alegerile prezidențiale, a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC) împotriva contracandidatei sale din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Politicianul susține că mai mulți minori ar fi membri ai PAS Youth Glodeni – organizație de tineret a formațiunii politice. În plus, potrivit lui Chicu, minorii au luat parte la acțiuni cu caracter electoral în favoarea Maiei Sandu. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, nu confirmat și nici infirmat acuzațiile, precizând doar că toate cazurile vor fi analizate și „se va interveni” dacă va exista necesitatea. Precizăm că legislația națională interzice implicarea persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani în activitatea partidelor, dar și asocierea în acestea. 

Ion Chicu a anunțat pe pagina sa de Facebook despre faptul că a depus la Comisia Electorală Centrală o sesizare privind presupusă încălcare a legislației electorale de către Maia Sandu. Politicianul a publicat și imagini cu sesizarea, care datează din 25 septembrie.

Potrivit documentului, la evenimentul de lansare în camapania electorală a Maiei Sandu, pentru alegerile prezidențiale, care a fost organizat în Soroca pe 22 septembrie, ar fi participat mai mulți minori, care ar avea calitate de membri și reprezentanți ai organelor de conducere a organizației PAS Youth Glodeni. De asemenea, se menționează că minori ai aceiași organizații de tineret a formațiunii politice au fost implicați în împărțirea de ziare și pliante electorale în mai multe localități din raionul Glodeni, printre care satul Hîjdieni. La sesizare au fost anexate și o serie de fotografii pentru a proba informațiile expuse.

Liderul PDCM menționează că, prin aceste acțiuni, s-au încălcat mai multe prevederi ale legislației în vigoare, inclusiv cele care interzic implicarea persoanelor cu vârsta sub 18 ani în activitatea partidelor și distribuirea publicității politice.

Astfel, el solicită CEC-ului să aplice sancțiuni, precum și să inițieze procesul contravențional în privința Maiei Sandu.

NM a contactat-o pe Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt PAS, pentru un comentariu cu privire la sesizarea depusă de Ion Chicu. Reprezentanta formațiunii de guvernare a declarat: „Respectăm cu strictețe Codul Electoral. Toate cazurile vor fi analizate și se va interveni în caz de necesitate”.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: