„Mintea moldoveanului și mămăliga cu boțuri”. Nemerenco, nemulțumită de primarul ales în localitatea în care a copilărit
Full Article 5 minutes read

„Mintea moldoveanului și mămăliga cu boțuri”. Nemerenco, nemulțumită de primarul ales în localitatea în care a copilărit

Ministra Sănătății Ala Nemerenco s-a arătat dezamăgită de rezultatele alegerilor locale din satul Domulgeni, raionul Florești. Anterior, în cadrul unui interviu, ministra a spus că la Domulgeni a copilărit și acolo locuiește mama ei. Nemerenco susține că în localitate a obținut mandatul de primar candidatul partidului condus de fostul premier Ion Chicu. „Cele mai mari dureri și probleme oamenii și le creează singuri, cu mâna lor”, a menționat Nemerenco, într-un mesaj către „dragii consăteni”.

Către domulgenenii mei dragi. Să nu vezi drumul asfaltat când mergi de la șosea în sat, dar și pe alte străzi principale, și nici trotuarele ca la oraș care duc spre școală, grădiniță, magazine, primărie, să nu vezi iluminarea stradală care a rupt satul din întuneric, să nu apreciezi grădinița reparată care înseamnă viitor asigurat micuților și părinților, să nu accepți că ansamblul „Opincuța”, faimos deja în toată țara, înseamnă nu doar dans, ci vreo sută de copii care nu bat drumurile terchea-berchea prin sat, dar au o ocupație, un vis, merg la concursuri, cutreieră și văd lumea largă, nu înseamnă să fii orb. Nu înseamnă să fii orb, deoarece orbii simt și apreciază lumea din jur cu toate ale sale mult mai sensibil decât toți văzătorii”, a scris Nemerenco pe rețelele de socializare.

Ea a adăugat că „să nu vezi toate astea și multe altele și să nu le dai o notă de apreciere înseamnă cu totul altceva”.

Ce anume, veți înțelege singuri, dragi consăteni. Isteria, ura, frustrările unor gore-politicieni niciodată nu au mișcat lumea și nu vor mișca nici satul, chiar dacă e atât de frumos. Păcat că va trebui să treacă ani să înțelegeți aceasta, dar și secretul lucrurilor făcute frumos. Cele mai mari dureri și probleme oamenii și le creează singuri, cu mâna lor. Cele mai mari tributuri ni le plătim nouă înșine. Mulțumim Vasile Tîltu pentru dedicația cu care ai servit oamenii și acest sat în mandatul de primar. Dumnezeu știe mai bine care sunt căile fiecăruia”, a menționat Nemerenco. „Vă asigur că îl vor aprecia toți sătenii. Mai târziu. Mintea moldoveanului… și mămăliga cu boțuri … rămân a fi proverbele noastre existențiale…”, a adăugat ministra.

Întrebată de la ce partid e noul primar, ministra a spus: „De la Chicu. Și cu asta e spus tot”.

Menționăm că în satul Domulgeni din raionul Florești a obținut mandatul de primar, din primul tur, Vasile Patrașco – de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu. Patrașco a obținut 51,19% (300 voturi). Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Tîltu a obținut 47,78% (280 voturi).

Precizăm că Ala Nemerenco s-a născut în satul Soloneț din raionul Soroca. În 2020, în cadrul unui interviu, ministra a spus că localitatea în care a copilărit nu este localitatea de care ar fi legată prin rădăcinile strămoșilor. „Dar, deoarece am locuit acolo de mică, o consider aproape de baștină. Acest sat de pe malul stâncos al Răutului îl consider unul dintre cele mai frumoase sate ale Moldovei. Îi zice Domulgeni și e în ținutul Florești”, a comunicat Nemerenco. Ea a spus că revine des în localitate „deoarece acolo locuiește mama”.

***

PDCM, condus de fostul premier Ion Chicu, a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice în aprilie 2021. Ion Chicu a devenit premier al Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2019, după demiterea cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Acesta a fost învestit cu voturile a 62 de deputați PSRM și PDM (înainte de plecările masive din PDM). Înainte de a prelua funcția de prim-ministru, Ion Chicu a fost consilierul președintelui Igor Dodon. Pe 23 decembrie 2020, Ion Chicu a demisionat din funcția de prim-ministru.

***

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În 19 raioane (în special în centrul și sudul țării) a obținut victorie PAS. Are un rezultat bun și PSRM, care a învins în special în regiunile din nordul țării. Locuitorii raionului Șoldănești au votat pentru Partidul Social Democrat European, cei din Glodeni — pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, cei din Fălești — pentru „Partidul Nostru”, iar locuitorii orașului Taraclia sunt singurii care au votat Partidul Renaștere.

În 265 de localități se va desfășura turul doi de scrutin.

Asociația Promo-LEX a înregistrat la acest scrutin mai multe încălcări decât la cel din 2019. Însă și prezența la vot a fost mai mare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: