Minut de reculegere la Parlament în memoria regretatului jurist Victor Pușcaș, unul din autorii Constituției Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Minut de reculegere la Parlament în memoria regretatului jurist Victor Pușcaș, unul din autorii Constituției Republicii Moldova

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au păstrat un moment de reculegere în memoria regretatului Victor Pușcaș, jurist, demnitar de stat și unul din autorii Constituției. Deputatul PAS, Mihail Druță, a susținut și un discurs în care a vorbit despre rolul lui Victor Pușcaș în formarea statului nostru.

În debutul ședinței din 23 iunie a Parlamentului, parlamentarul Ion Druță vorbit despre trecerea în neființă a lui Victor Pușcaș.

„Astă noapte, am aflat vestea tristă despre trecerea în neființă a lui Victor Pușcaș, jurist cunoscut în republică, fost președinte al Curții Supreme de Justiție, fost vice-președinte al Parlamentului independenței, președinte a Curții Constituționale a Republicii Moldova. De sigur că nu toți colegii noștri împărtășesc valorile regretatul Victor Pușcaș. Dar eu vreau să vă mărturisesc în această clipă că l-am cunoscut în perioada 1990-1994, în diferite situații, dar și în acele clipe de neuitat când s-au pus bazele statului Republica Moldova”, a spus acesta.

Parlamentarul a remarcat și rolul pe care l-a avut Vicor Pușcaș în separarea Moldovei de URSS.

„Victor Pușcaș a condus delegație republicii noastre în 1990, la negocieri cu centrul, cu Moscova, care de fapt erau negocieri de separare a noastră de Uniunea Sovietică. Așa este, Victor Pușcaș a pledat pentru despărțirea Republicii Moldova de Uniunea Sovietică și a contribuit direct la elaborarea actelor legislative care au pus temelia acestui stat. Stimați colegi, rog să comemorăm cu un minut de reculegere memoria omului politic și de stat Victor Pușcaș”, a menționat el.

Ulterior, demnitarii au ținut un minut de reculegere.

Amintim că Victor Pușcaș a încetat din viață pe 22 iunie. Anunțul a fost făcut de rudele acestuia pe o rețea de socializare.

Victor Pușcaș fost jurist, politician, demnitar de stat, doctor în drept, cercetător științific, dar și unul din autorii Constituției și unul din semnatarii Declarației de Independență.

Pentru meritele sale în fundamentarea sistemului legislativ al Republicii Moldova, Victor Pușcaș a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”, în 1996, și Ordinul Republicii, în 1999. De asemenea, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al capitalei statului Texas din SUA, orașul Austin.

Victor Pușcaș va fi petrecut pe ultimul drum sâmbătă, 24 iunie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: