Mircea Geoană demisionează din funcția de secretar general adjunct al NATO pentru a candida la funcția de președinte al României
Full Article 3 minutes read

Mircea Geoană demisionează din funcția de secretar general adjunct al NATO pentru a candida la funcția de președinte al României

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană demisionează din funcție începând cu săptămâna viitoare. Informația a fost confirmată de Geoană pe 3 septembrie, pe rețelele de socializare. Potrivit presei de peste Prut, această decizie este luată legătură cu dorința sa de a candida pentru Președinția României.

Mandatul său se va încheia oficial pe 10 septembrie. Astăzi, 3 septembrie, Geoană a scris pe pagina sa de Facebook că a fost onoarea vieții sale să fie în conducerea NATO.

„Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, afirmă Geoană.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a acceptat demisia lui Mircea Geoană, mulțumindu-i pentru contribuția sa la Cartierul General al alianței, se arată într-un comunicat al NATO. 

„De aproape cinci ani, Mircea a slujit NATO cu dedicare. Implicarea sa în domeniul tehnologiilor și provocărilor emergente de securitate a fost crucială pentru promovarea inovației în Alianță. Este un adept autentic al cooperării transatlantice, iar cooperarea sa cu partenerii NATO a adus beneficii considerabile alianței. Îi doresc mult succes în viitor”, a declrataStoltenberg.

Geoană a fost primul român care a deținut această funcție, dar și primul secretar general adjunct dintr-o țară aderată la NATO după Războiul Rece.

Interimatul funcției de secretar general adjunct va fi asigurat de Boris Ruge, secretar general adjunct pentru afaceri politice și politică de securitate, până la numirea unui nou titular.

Referitor la candidatura sa la prezidențiale, Mircea Geoană a declarat pe 25 august, la Digi 24, că la nivel personal decizia sa este deja luată, dar va mai aștepta câteva zile pentru a face anunțul. „Voi anunța decizia în momentul în care voi încheia mandatul la NATO”, a subliniat acesta.

În vârstă de 66 de ani, Mircea Geoană ocupă din octombrie 2019 funcția de secretar general adjunct al NATO. Anterior, a fost președintele Partidului Social Democrat (PSD) între 2005 și 2010 și candidat la președinția României în 2009, când a pierdut în fața lui Traian Băsescu.

Actuala conducere a NATO își va încheia mandatul la sfârșitul lunii septembrie. De la 1 octombrie 2024, funcția de secretar general al NATO va fi ocupată de olandezul Mark Rutte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: